SVAKA KOMBINACIJA VAKCINA JE BEZBEDNA: Imunizovanim građanima počela da stižu uputstva o trećoj dozi cepiva

B. RADIVOJEVIĆ

21. 08. 2021. u 09:07

TREĆU dozu antikovid-vakcine, samo na Beogradskom sajmu, za tri dana primilo je gotovo 1.000 ljudi, a većina se, ipak, vakciniše u domovima zdravlja.

СВАКА КОМБИНАЦИЈА ВАКЦИНА ЈЕ БЕЗБЕДНА: Имунизованим грађанима почела да стижу упутства о трећој дози цепива

Foto I. Marinković

Po redosledu kojim su prvi put vakcinisani građanima stižu poruke e-uprave nezavisno da li su među pet ugroženih kategorija, kojima je preporučena buster doza, i sami odlučuju koje će cepivo da prime.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i članica Kriznog štaba, potvrdila je u petak da istraživanja pokazuju da su sve kombinacije vakcina bezbedne, ali će njen lični izbor biti treća doza istog proizvođača kao i prve dve. Izuzetak je ruski "sputnjik", kod koga se kao treća doza prima isto cepivo koje je primljeno kao prva doza.

Ministarka je među građanima koji su već dobili SMS poruku pošto je prošlo 180 dana od druge doze, i treću će, kako je najavila, primiti najkasnije u subotu.

- Treća doza potrebna je da bismo stimulisali i ojačali imunitet, a to su potvrdila i istraživanja - rekla je Darija Kisić Tepavčević. - Ukoliko se obuhvat vakcinacijom značajno ne poveća, možemo očekivati veći broj obolelih.

Porast je već vidan. Danima smo oko na 1.500 novozaraženih. U petak je infekcija potvrđena kod 1.592, dok je od posledica kovida preminulo sedmoro.

Doktor Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, ocenio je da je situacija u Srbiji vrlo ozbiljna:

- Možemo očekivati više od 3.000 novoobolelih na dnevnom nivou već sledeće nedelje, a onda ta brojka može još da poraste - kaže Ivanuša. - Situacija će se pogoršavati iz dana u dan. Povećavaće se broj obolelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posledica kovida 19. Videćemo te slike koje smo gledali ranije tokom drugog i trećeg talasa. Delta soj se vrlo brzo širi i zbog toga je važno da se ljudi vakcinišu. Ohrabrujuće je da u zemljama sa visokim procentom vakcinisanih ima znatno manje teških slučajeva i preminulih.

Zainteresovanih za imunizaciju sada nema mnogo. Doktorka Tijana Matić sa punkta na Beogradskom sajmu kaže da je tu treću dozu u četvrtak primilo između 400 i 500 građana, dan ranije između 200 i 300, dok je prošle sedmice prvih i drugih doza ukupno dato između 200 i 400.

SPREMAN PLAN KOVID KAPACITETA

BROJ hospitalizovanih u četiri kovid-centra približava se 1.000, pa se u Ministarstvu zdravlja već pravi plan za širenje kovid kapaciteta. Cilj je da se ovoga puta što više ustanova zadrži van kovid-sistema. Ponovo bi u lanac kovida prvi, kad za to bude potrebe, mogao da uđe KBC "Bežanijska kosa". Sada je u bolesničkim posteljama ukupno 925 kovid pacijenata, od kojih 29 na respiratoru, a početkom ovog meseca bilo ih je manje od 500.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)