VIRUS ZAPADNOG NILA ODNEO PRVE ŽRTVE U SRBIJI: Potvrđena dva smrtna slučaja - evo iz kojih okruga

Novosti onlajn

08. 08. 2021. u 14:33

DVA slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su završena smrtnih ishodom, zabeležena su u Srbiji, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОДНЕО ПРВЕ ЖРТВЕ У СРБИЈИ: Потврђена два смртна случаја - ево из којих округа

Foto: V. Danilov

Oboljenja su registrovana kod osoba muškog i ženskog pola, starosti 63 i 50 godina sa pridruženim hroničnim oboljenjima, iz Južnobačkog i Sremskog okruga.

- Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u skladu sa Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u sezoni 2021. godine Instituta za javno zdravlje Srbije) i laboratorijskih kriterijuma (prema preporukama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) na teritoriji Republike Srbije, do 6. avgusta registrovana su prva dva potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, koja su se završila smrtnim ishodom - navedeno je u saopštenju.

Dalje, navodi se, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima sa šest lokacija na teritoriji Pančeva i dve lokacije na teritoriji grada Beograda.

- Do 30. jula i u zemljama Evropske unijeu humanoj populaciji prijavljeno je obolevanje od groznice Zapadnog Nila, u Italiji. Od početka sezone 2021. godine u zemljama EU prijavljena je jedna epidemije izazvana virusom Zapadnog Nila među konjima. Epidemija izazvana tim virusom nije registrovana među pticama.

Inače, infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula meseca 2012. godine. U periodu od 2012. do 2020. godine na teritoriji Republike Srbije registrovano je ukupno 1032 slučajeva groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora - komaraca.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)