DIREKTORKA VATRENOG OKA: Delta soj još ne dominira u Srbiji, ali cirkuliše, simptomi često nalik običnoj prehladi

Novosti online

30. 07. 2021. u 10:31

DOKTORKA Snežana Jovanović, direktorka laboratorije Vatreno oko Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da u Srbiji i dalje dominira britanski soj korona virusa, ali da ima i delta soja.

ДИРЕКТОРКА ВАТРЕНОГ ОКА: Делта сој још не доминира у Србији, али циркулише, симптоми често налик обичној прехлади

Foto: Printskrin RTS

Objašnjava i koji simptomi su karakteristični za delta soj korona virusa.

Doktorka Snežana Jovanović rekla je da se u laboratoriji dnevno uradi od 300 do 350 pi-si-ar testiranja.

Navodi da se testiraju uzorci iz Beograda, pre svega sa Infektivne klinike, a broj pozitivnih se lagano povećava.

Direktorka Vatrenog oka ukazuje da je sekvenciranje uzoraka koji su poslati na testiranje pokazalo da su svi bili britanski soj korona virusa, osim dva koji su bili delta soj.

- Bakterije i virusi ne znaju za granice. Dok smo bili zatvoreni, dominirao je onaj soj koji je bio početni. Nakon toga ljudi su krenuli da putuju, oni možda sporije putuju od mikroorganizama, ali smo sigurni da će nakon britanskog i delta soj postati dominantan, brže se žiri i drugačija je klinička slika. Uglavnom su to simptomi prehlade, povišena temperatura, javlja se kao kašalj, neki nemaju gubitah čula i mirisa - ukazala je Jovanovićeva.

Smatra da je većina urađenih pi-si-ar testova komercijalnog tipa odnosno za putovanja građana.

- U Vatrenom oku imamo samo bar kodove, ne znamo imena i prezimena, ali u kontaktu sa kliničarima, upravo je to činjenica – najveći broj uzoraka su komercijalna testiranja. Apelujem na građane da se adekvtno ponašaju na godišnjem odmoru, jer dolaskom iz drugih zemalja i na odmoru neko može da se inficira - ukazuje direktorka Vatrenog oka.

Navodi da pi-si-ar testiranja rade samo državne laboratorije, a antigenske testove i pojedine privatne biohemijske laboratorije. Poziva građane da se dobro informišu gde će uraditi testove kako ne bi bili vraćeni sa granice.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)