28 NOVIH NOTARA: Javni beležnici položili zakletvu pred ministarkom pravde

V.C.

23. 07. 2021. u 15:27

NOVIH 28 javnih beležnika položilo je danas zakletvu na svečanoj ceremoniji pred ministarkom pravde Majom Popović. Sedmoro notara dobiće Beograd, dvoje Niš, po jednog gradovi Novi Sad, Zrenjanin, Zaječar i Čačak, kao i opštine Mali Iđoš, Aleksandrovac, Kovačica, Blace, Irig, Smederevska Palanka, Lajkovac, Lučani, Temperin, Vlasotince, Sečanj, Čajetina, Arilje, Rača i Kosjerić.

28 НОВИХ НОТАРА: Јавни бележници положили заклетву пред министарком правде

FOTO: Ministarstvo Pravde

Među novim beležnicima je osam advokata i devet dojučerašnjih javnobeležničkih pomoćnika, kao i jedan javni tužilac. Sa novoizabranima, u Srbiji će biti ukupno 225 javnobeležničkih kancelarija, a nove će biti otvorene kada "novopečeni" notari prođu dalju proceduru i ispune uslove vezane za obezbeđivanje prostorija i nabavku opreme.

U ovom trenutku, beležničkih kancelarija i dalje nema za područja osnovnih sudova u Dimitrovgradu, Knjaževcu, Majdanpeku i Sjenici, za koje se na ovogodišnjem konkursu nisu javili kandidati koji ispunjavaju uslove.

Ministarka Popović istakla je na svečanoj ceremoniji da je u cilju postizanja potpune i jednake zastupljenosti javnobeležničkih mesta, imenovala nove beležnike za područja 19 osnovnih sudova. Ukazala je da poverena javna ovlašćenja iziskuju najviši stepen odgovornosti u obavljanju delatnosti koju su odabrali.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić kazao je da se od novih javnih beležnika očekuje da javnobeležnički sistem u Srbiji učine još efikasnijim i da budu dostojni profesije kojoj sada pripadaju.

Zanotara može biti imenovana osoba sa završenim pravnim fakultetom, položenim pravosudnim i javnobeležničkim ispitom, kao i sa najmanje pet godina radnog iskustva na pravnim poslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)