GREŠKA MOŽE DA VAS KOŠTA AUTOMOBILA: Serviser upozorava vlasnike kola šta da ne rade po kiši, jer šteta će biti ogromna

Novosti online

20. 07. 2021. u 20:06

PADALE su ovih dana nezapamćene kiše i mnogi su se vozači u automobilima našli zarobljeni u vodi.

ГРЕШКА МОЖЕ ДА ВАС КОШТА АУТОМОБИЛА: Сервисер упозорава власнике кола шта да не раде по киши, јер штета ће бити огромна

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi RTS, najčešću grešku vozači naprave kada ne procene dubinu bare koja im se nalazi na putu. Ako se zaustave u vodi, ne bi trebalo po svaku cenu paliti automobil, jer će voda proći do usisne grane, što može izazvati i hidrošok.

Nema razlike između benzina i dizela - svaki automobil će se u jednom trenutku pri nailasku na baru ugasiti, a onda nikako ne treba pokušavati pokretanje motora.

Milan Nešić, poslovođa auto-servisa, kaže da je potrebno što pre zaustaviti vozilo, jer postoji mogućnost da drugo vozilo iz suprotnog smera nanese novi talas i da uđe u filter za vazduh, i samim tim i u usis motora.

Ako slučajno, posle velikih padavina, vaš automobil ne može da upali, obavezno treba pozvati ovlašćeni servis, jer štete mogu biti velike.

Foto: Tanjug/AP

- Postoji mogućnost da je voda ušla u alternator, u anlaser, pri tome može da napravi kratak spoj i da napravi ogromnu štetu - upozorio je Nešić.

Pre puta obavezno prekontrolišite brisače i pumpu za prskanje stakla, i dodajte tečnosti za pranje, jer na auto-putu kamioni prave čitave vodene zavese, a ako nemate čime da obrišete staklo, vaše vidno polje je umanjeno i nećete možda na vreme moći da odreagujete na neku opasnost na putu, naročito pri velikim brzinama.

Foto: Tanjug/AP

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)