SRPSKI STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Deca sve ranije ulaze u pubertet, sa devojčicama je komplikovanije, a evo kako roditelji treba da ih pripreme

Novosti online

04. 07. 2021. u 12:20

DEVOJČICA koja je tek napunila 11 godina postala je najmlađa mama u Velikoj Britaniji, a ta vest je šokirala svetsku javnost.

СРПСКИ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Деца све раније улазе у пубертет, са девојчицама је компликованије, а ево како родитељи треба да их припреме

Foto: Depositphotos

Roditelji nisu znali, a ni primetili da je njihova desetogodišnja devojčica u drugom stanju.

Rana trudnoća i svi kako fizički, tako i psihološki rizici koje nosi ulazak u pubertet jedno su od pitanja koje muče roditelje budućih adolescenata ma gde na svetu živeli.

Ranije se smatralo da vreme puberteta počinje dobom tinejdžera, odnosno otprilike od 13. godine starosti, ali već godinama to više nije tako.

Čak i reč tinejdžer potiče od engleske reči "teen", odnosno tin, a prvi broj koji u jeziku Anglosaksonaca ima takav završetak je 13. Smatralo se i da se taj period završava sa 19. godinom, jer je to poslednji broj koji se završava sa "teen".

Granica ranog ulaska u pubertet zvanično je pomerena pre skoro deceniju i po, a stručnjaci objašnjavaju šta se smatra "normalnim" vremenom za ovu fazu razvoja kod dece.

Pomerena granica ulaska u pubertet

- Devojčice dobijaju prve menstruacije najčešće sa 10 i 11 godina, mada se normalnim smatra ako se to desi i u 9. godini, jer je granica pomerena - kaže ginekolog Milena Džuverović.

Ona objašnjava da ukoliko se neki simptomi puberteta pojave pre devete godine, ginekolog dete šalje pedijatru, a pedijatar dalje endokrinologu na ispitivanja.

- Smatra se da bi od prvog ciklusa u naredne tri godine menstruacija trebalo da se ustali. Kada će neko ući u pubertet zavisi od impulsa koji idu iz hipofize, odnosno hipotalamusa, a tako nešto može da bude individualno. Ne smatra se medicinski nikakvom patologijom ako deca, a naročito devojčice uđu u puberet i dobiju prve cikluse sa 9 ili 10 godina - kaže ginekolog.

Doba koje je kompleksnije za devojčice

Pedijatar Zorica Zatežić navodi da je pomerena granica preranog ulaska u pubertet i da su to sada i zvanični naučni stavovi.

- Ranije kada bi pedijatar primetio da dete od osam ili devet godina ulazi u pubertet, davali smo lekove za pomeranje puberteta - kaže dr Zatežić.

Ona navodi da se to već duže vreme ne radi, jer se smatra da je u uzrastu od 9 ili 10 godina normalno imati odlike koje su karakteristične za razvojnu fazu puberteta.

- Postoji u medicini takozvani puberet prekoks ili prevremeni pubertet koji se smatra bolešću, ali to je kada se odlike pojave kod dece koja su imaju pet, šest ili sedam godina što upućuje na neki problem sa hipofizom - objašnjava pedijatar.

Zatežić dodaje da se na osnovu sekundarnih karakteristika, kao što je recimo veličina grudi kod devojčica ili testisa kod dečaka, može doći do zaključka u kojoj fazi razvoja se dete nalazi.

- Pubertet je daleko složeniji i kompleksniji danas kada su devojčice u pitanju, kako zbog spoljnih karakteristika koje se javljaju, tako i zbog ciklusa. Međutim, ono gde nastupa problem je što kod dece od 9 i 10 godina ne postoji psihička i mentalna zrelost za fizičke promene koje se dešavaju. Odnosno, najčešće njihov psihički razvoj ne prati njihov fizički razvoj - objašnjava dr Zatežić.

Pripremite dete za pubertet pre ulaska u ovu fazu

Psiholog Brankica Šaljić - Milenković objašnjava da je najvažnije decu pripremiti za ovu fazu odrastanja.

- Deca, naročito devojčice sa 9 i 10 godina nisu psihički spremna za ulazak u pubertet; pre svega to se odnosi na menstruacije, ali i na sve ono što ovo doba nosi, a to je i polno sazrevanje - kaže Šaljić - Milenković.

Ona navodi da je činjenica da je granica ulaska u adolescenciju pomerena, ali da tome mora da se prilagodi i okruženje, a pre svega roditelji.

- Već sa osam, devet godina potrebno je da roditelji počnu da pričaju sa decom i pripemaju ih za ovaj period. Važno je da od toga ne bežimo, već da pratimo razvoj deteta i da ga upoznajemo sa svim onim što ga čeka. Devojčicama je potrebna mnogo veća priprema zbog ciklusa, s kojim postaju polno zrele i zbog rizika šta to sve nosi - objašnjava psiholog.

Šaljić - Milenković ističe da je potrebno da roditelji budu obavešteni i da im je u današnje vreme dostupna brojna literatura kako na interenetu, tako i u raznim ustanovama, a ukoliko ne mogu sami da se snađu mogu da potraže i pomoć stručnih lica.

- Bitno je da znaju da razlikuju šta je normalno, a šta ne za taj uzrast i kada se pali alarm. Ponašanje dece je potpuno drugačije, oni imaju faze od "sjaja do očaja", česte promene raspoloženja i slično. Međutim, u pubertetu se ispoljavaju, najčešće negde u 13. godini i sklonosti ka nekim psihičkim poremećajima, kao što je, na primer depresija - upozorava psihiolog.

Ona ističe da je važno da roditelji razgovaraju sa decom i da se "ne prave" kao da se ništa ne dešava, jer može da bude kasno kada se problem pojavi.

- Moramo jednostavno da prihvatimo da se danas fizička zrelost kod dece javlja ranije i da to ispratimo - zaključuje Šaljić - Milenković.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere