URADILI TEST BOLJE NEGO LANE: Iz srpskog čak dva boda više

B.B.

30. 06. 2021. u 16:25

OD mogućih 20 bodova, na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, mali maturanti su prosečo imali 13,3 poena, iz matematike je 12.4, dok je ostvareni prosečan rezltat na kombinovanom testu 14.7. Brojke govore o tome da završni ispit nije bio težak za učenike, jer je ova generacija, u proseku, rešavala tačno više od 60 odsto zadata zadataka.

УРАДИЛИ ТЕСТ БОЉЕ НЕГО ЛАНЕ: Из српског чак два бода више

Foto M. Anđela

U odnosu na prošlu godinu, najveće povećanje broja bodova je na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i to za dva poena, iz matematike - 1,4 boda, dok su rezultati kombinovanog testa za nijansu bolji od prošlogodišnjih. Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, smatra da se ovaj rezultat osmaka može objasniti opisanom strukturom testa, ali i povećanjem odgovornosti malih maturanata, koji su tokom ove školske godine dodatno razvili samostalnost u učenju i odgovornost za učenje kod kuće.

- Završni ispit je polagala generacija učenika koja je više od jedne školske godine učila u otežanim uslovima izazvanih pandemijom uz dominaciju nastave na daljinu - rekao je Ružić.

- Ove okolnosti su uvažene prilikom pripreme testova za završni ispit, zbog čega su sva tri testa bila nešto lakša od testova iz prethodnih godina. Cilj je bio da se svim učenicima osmog razreda pruže jednake šanse za postizanje uspeha na završnom ispitu, jer sve specifičnosti učenja van prirodnog školskog okruženja nisu mogle biti ignorisane

Prema rečima Ružića, analiza sadržaja sva tri testa pokazuje da imaju po devet zadataka na osnovnom nivou standarda obrazovnih postignuća, šest ili sedam zadatka na srednjem nivou, a da je najmanje zadataka na naprednom nivou postignuća. Konačni rezultati biće objavljeni u petak 2. jula 2021. godine. Završni ispit je polagalo 66. 933 učenika osmog razreda i 1.080 polaznika koji osnovnu školu završavaju prema programu funkcionalnog obrazovanja za odrasle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju