CEREMONIJI PRISUSTVUJE I PREDSEDNIK VUČIĆ: Danas u Skupštini grada Svečano uručenje plaketa u tradicionalnoj 58. akciji Novosti

Novosti onlajn

30. 06. 2021. u 07:45

TRADICIONALNO, 58. put, Srbija će se pokloniti najhumanijima, najodvažnijima, najnesebičnijima među nama. Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, danas u 12 časova biće uručene zlatne i srebrne plakete dobitnicima priznanja u akciji "Večernjih novosti" - "Najplemenitiji podvig godine".

ЦЕРЕМОНИЈИ ПРИСУСТВУЈЕ И ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Данас у Скупштини града Свечано уручење плакета у традиционалној 58. акцији Новости

Foto: Printscreen

Žiri, kojem je predsedavao akademik Matija Bećković, odlučio je da, izuzetno ove godine, specijalnu Zlatnu plaketu za najplemenitiji podvig dodeli državi Srbiji koja je nesebično poklonila više od 416.000 doza vakcina protiv kovida 19 komšijskim i drugim evropskim zemljama, ali i omogućila da se u našoj zemlji vakcinišu državljani Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije...

U momentu kada, čak, ni EU nije delila vakcine svojim članicama, Srbija je ponudila spas i priliku da se imunizuju kod nas.

- Ova godina je bila pogotovo teška i tragična ne samo za Srbiju, ali u toj godini se ona pokazala kao plemenita zemlja. I kao već toliko puta u prošlosti, tako i sada, svi ljudi koji su bili u nevolji, išli su u Srbiju da sklone živu glavu. Tako je bilo i ovoga puta. I ako je iko napravio plemeniti podvig godine, to je Srbija - kazao je akademik Bećković obrazlažući odluku žirija.

Pavle Gavura / Foto Z. Jovanović

Pavle Gavura

Zlatnu plaketu za najplemenitiji pojedinačni podvig dobija Pavle Gavura. Hrabri moler iz Pančeva je rizikujući svoj život dok je stajao na simsu terase na devetom spratu, iz plamena, iz stana koji je goreo na desetom spratu, izvukao petnaestogodišnju Minju Draganić, i zadivio celu Srbiju. Snimci i fotografije njegovog podviga obišle su region.

Žiri nije imao dilemu da Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig dodeli srpskim lekarima i medicinskom osoblju koji su se hrabro uhvatili ukoštac sa kovidom 19. Nisu pokleli pred umorom, neizvesnošću, iscrpljenošću, danonoćno bijući bitku protiv nepredvidivog i opakog neprijatelja.

Upravo u borbi za život obolelih, znajući za svoje lične bolesti i znajući da ukoliko se zaraze koronom ni sami neće preživeti, više od 50 njih je svesno rizikovalo svoje živote. Položili su ih u borbi za dah pacijenata. Zato je žiri odlučio da im posthumno dodeli Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig.

Ove godine Zlatnu plaketu posthumno dobija i pilot Svetislav Vranić, iz Beograda, koji se bez dvoumljenja javio i u gotovo neverovatnim uslovima uputio u Kinu po prvu pomoć za borbu protiv kovida. Avionom kojim je pilotirao dopremljeni su respiratori, dezinfekciona sredstva, maske... Nažalost, od posledica kovida 19 i sam je preminuo.

Foto: Printskrin

Svetislav Vranić

Žiri je prepoznao i hrabrost i požrtvovanje gimnazijalca Marka Antića, iz Zrenjanina, koji je bez dvoumljenja skočio u Begej da spase iz kandži smrti osmogodišnju devojčicu, i za to ga nagrađuje Zlatnom plaketom za najplemenitiji dečji podvig.

Marko Antić / Foto B. Grujić

Marko Antić

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda, srebrne plakete biće uručene Aleksandru Čanoviću, pukovniku Radivoju Anđelkoviću, Ivani i Zoranu Obradović iz Bazela, Milošu Mijailoviću i Radoslavu Marjanoviću, policajcima Nikoli Kilibardi i Mirku Kešeljeviću, Miroljubu Milanoviću, Slavoljubu Ristiću, Robertu Mileskom i Eparhiji pakračko-slavonskoj i narodu Kućanaca.

CEREMONIJI PRISUSTVUJE I PREDSEDNIK VUČIĆ

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće ceremoniji 58. najplemenitiji podvig godine "Večernjih novosti". Tom prilikom, biće uručena zlatna plaketa za najplemenitiji podvig godine državi Srbiji koja je poklonila više od 416.000 doza vakcina protiv korone susednim i drugim evropskim zemljama, a koju će predsednik primiti u ime države Srbije.

PRENOS NA PINKOVOM KANALU "VESTI"

DIREKTAN prenos svečane dodele plaketa "Večernjih novosti" za "Najplemenitiji podvig" emitovaće se na TV Pink - na kanalu "Vesti", danas, tačno u podne. Uz ceremoniju uručenja nagrada, gledaoci će premijerno videti i filmove o našim junacima i njihovim podvizima.

ŽIRI

PREDSEDNIK žirija za "Najplemenitiji podvig godine" je akademik Matija Bećković, a članovi su Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, Veselin Jevrosimović, vlasnik "Komtrejda", modna kreatorka Verica Rakočević, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti", i Nedeljko Krsmanović, direktor Kompanije "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere