RUSKI KOSMONAUTI SLIKALI SRBIJU IZ SVEMIRA: Prilikom posete Muzeju Adligata potpisali fotografije snimljene sa Međunarodne svemirske stanice

V.C.S.

27. 06. 2021. u 15:33

POZNAVAO sam Kolinsa, bio je sasvim normalan čovek. Ovo je bila reakcija ruskog kosmonauta Sergeja Kud-Sverčkova u Muzeju knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti Udruženja Adligat, kada je video fotografiju koju su gradonačelniku Branku Pešiću poklonili i potpisali članovi misije Apolo 11 - Nil Armstrong, Majkl Kolins i Baz Oldrin. Kolins je, inače, umro ovog aprila, u 91. godini života, a Pešićev legat nalazi se baš u ovom muzeju.

РУСКИ КОСМОНАУТИ СЛИКАЛИ СРБИЈУ ИЗ СВЕМИРА: Приликом посете Музеју Адлигата потписали фотографије снимљене са Међународне свемирске станице

Foto: V.C.S.

Ruski kosmonauti Kud-Sverčkov i Anastaska Stepanovna, koji se do sutra nalaze u jednonedeljnoj poseti Srbiji, kao i predstavnici ruske organizacije "Juniti", bili su oduševljeni onim što su videli u Muzeju Adligata. Prema rečima predsednika Udruženja Viktora Lazića, kosmonauti su podržali stvaranje Zbirke astronomije i kosmonautike u Adligatu, za koju već postoji fond od nekoliko stotina bibliotečkih jedinica. Za ovu zbirku su potpisali više svojih fotografija, uključujući fotografije Srbije iz svemira koje su načinili sa Međunarodne svemirske stanice, kao i nekoliko tabaka poštanskih maraka posvećenih Gagarinu, koje je nedavno objavila Srbijamarka.

Naročito su ih impresionirale tajne prostorije, knjige od pirinča koje se mogu pojesti, stranice napravljene od palminog i bananinog lišća, rukopisi srpskih, francuskih i engleskih kraljeva, kao i naučnika Nikole Tesle i Tomasa Edisona...

- U naše muzeje su došli otvorenih srca, toliko su srdačni i otvoreni, spremni da sa nama sarađuju, da smo odlučili da im dodelimo specijalne počasne članske karte i preko reda ih primimo među naše članove - rekao je Lazić. - Adligat će biti prvo srpsko udruženje čiji članovi su stigli do kosmosa.

Kosmonauti su se tokom sedmice sreli i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, patrijarhom Porfirijem, decom obolelom od raka, čiji su crteži u aprilu leteli u kosmos, a obišli su i Univerzitet u Novom Sadu. Kud-Sverčkov je dospeo u Srbiju neposredno posle šestomesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a Stepanovna se sprema za let na Mars.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima