MASAKR U PREBILOVCIMA – JEDAN OD NAJSRAMNIJIH DOGAĐAJA U ISTORIJI - Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

Novosti onlajn

24. 06. 2021. u 08:36

PREDAVANjE Ognjena Karanovića na temu „ Masakr u Prebilovcima 1941. godine – srpsko-hrvatski odnosi u Drugom svetskom ratu" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

МАСАКР У ПРЕБИЛОВЦИМА – ЈЕДАН ОД НАЈСРАМНИЈИХ ДОГАЂАЈА У ИСТОРИЈИ - Предавање Огњена Карановића на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

Nastavljajući niz studioznih predavanja posvećenih izuzetno potresnim temama vezanim za jasenovačko stratište i stradanje nevinih žrtava, Karanović je ovoga puta posebnu pažnju posvetio zločinu koji su ustaše izvršile u mestu Prebilovci u Bosni i Hercegovini.

Godine 1941. nad oko devet stotina Srba sela Prebilovci ‒ uglavnom žena, dece i staraca ‒ ustaše su izvršile stravični masakr. Preko pedeset domaćinstava Prebilovaca tada su zauvek ugašena. Žrtve su mahom žive bacane u jamu, dok su ostali ubijani na licu mesta.Preživelo je ukupno njih 170, od čega su 15 žene, devojke i deca mlađa od 15 godina.

- Ustaški zločin nad srpskim narodom u selu Prebilovci u Hercegovini je bez primera i jedan je od najgorih i najsramnijih događaja u ljudskoj istoriji – istakao je Karanović, uz opomenu da prebilovačko stratište nije dovoljno poznato i da se uspomeni na nevine žrtve ne poklanja pažnja kakvu zasigurno zaslužuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu