KAKO SU BURI STRADALI OD BRITANACA ZBOG REZERVI ZLATA: Predavanje Danila Koprivice na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

J. S.

18. 06. 2021. u 08:59

PREDAVANjE Danila Koprivice na temu "Suočavanje s prošlošću: Dosije Buri" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

КАКО СУ БУРИ СТРАДАЛИ ОД БРИТАНАЦА ЗБОГ РЕЗЕРВИ ЗЛАТА: Предавање Данила Копривице на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

Foto: KCNS

Predavanje je posvećeno danas malo poznatom sukobu Britanske imperije i Bura ili Afrikanera, kako se danas češće nazivaju potomci evropskih protestantskih kolonista.

- Ovo je priča o pokušaju holandskih i nemačkih doseljenika ali i francuskih Hugenota da organizuju život u samostalnim republikanskim državama na tlu današnje Južnoafričke Republike – rekao je Koprivica na početku predavanja.

Buri su narod slobodarskog duha i tradicije, osnivači republikanskih država koje su počivale na robovlasničkom sistemu. Krajem 19. veka Buri su vodili dva rata protiv britanske invazije. Razlog za vođenje rata je bilo pronalaženje tada najvećih rezervi zlata na svetu, a  tadašnji svetski monetarni sistem počivao je na britanskoj funti.

Danas se Burima nazivaju pretežno potomci onih pionira koji su prevalili Veliki put (Groot Trek), dok se ljudi istog korena koji su ostali u današnjem Kejpu nazivaju Afrikanerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost