DANICA GRUJIČIĆ UPOZORAVA NA TIHI GENOCID: Moramo odmah da krenemo u akciju da nam se ne ponovi Jasenovac

Novosti online

10. 06. 2021. u 22:22

DIREKTORKA Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesor dr Danica Grujičić naglasila je da je tokom agresije NATO-a počinjen ekocid, ali da od tada traje tihi genocid na celom Balkanu.

ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРАВА НА ТИХИ ГЕНОЦИД: Морамо одмах да кренемо у акцију да нам се не понови Јасеновац

Foto VN

Navela je da je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom, kasetne bombe koje su zabranjene, gađane su privredna i hemijska postrojenja, a nalogodavci su znali da će doći do ekološke katastrofe.

– Protiv Srbije i Crne Gore vođen je hemijski i nuklearni rat, a smrtnost od malignih bolesti raste u gotovo svim balkanskim zemljama. Nažalost, u dokazivanju svega ovoga izostala je efikasnost države – poručila je dr Grujičić, navodeći da ne smemo više da odlažemo ispitivanje posledica NATO bombardovanja.

Ona kaže da je dve decenije nakon bombardovanja moguće dokazati uzročno-posledičnu vezu između agresije i porasta obolelih od malignih i retkih bolesti, rođenja dece i životinja s različitim deformitetima.

– Da nam se ne bi ponovio Jasenovac, moramo početi ta istraživanja sada i nastaviti ih za 10, 20, 40 godina jer će posledice biti vidljive generacijama unazad – poručila je Grujičićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)