KAKVA JE BILA SUDBINA ZLOČINACA IZ JASENOVCA: Predavanje Ognjena Karanovića na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

J.S.

27. 05. 2021. u 21:22

PREDAVANjE Ognjena Karanovića na temu "Sudbina zločinaca iz Jasenovca – srpsko-hrvatski odnosi u Drugom svetskom ratu" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

КАКВА ЈЕ БИЛА СУДБИНА ЗЛОЧИНАЦА ИЗ ЈАСЕНОВЦА: Предавање Огњена Карановића на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: KC Novi Sad

Nastavljajući niz predavanja posvećenih jednoj od najbolnijih tema iz ne tako davne istorije, Karanović je kazivanje o Jasenovcu ovog puta posvetio sudbini vrhovnih krvnika zloglasnog stratišta.

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile svoje zločine.

Vjekoslav Maks Luburić, najozloglašeniji krvnik, bio je sinonim za Jasenovac. Govoreći o njemu, Karanović je izneo i veoma detaljne biografske podatke Luburićevih najbližih saradnika, takođe jasenovačkih krvoloka: Dinka i Nade Šakić, Ljuba Miloša, Petra Brzice.

 - Do danas su nam veoma malo poznate krvave biografije zločinaca iz ovog balkanskog Aušvica, kao i njihova sudbina nakon završetka Drugog svetskog rata i nestanka NDH. Do sada nisu objavljene studije o psihološkim profilima zločinaca koje bi rasvetlile motive zbog kojih su se prihvatali državnih zadataka u bezumnom pohodu istrebljenja svih stanovnika u ondašnjoj NDH koji su za ustaške vlasti bili „nepoćudni“ – istakao je Karanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a