DELOVAĆEMO JEDINSTVENO, BEZ REVOLUCIJE: Vladan Đokić novi rektor Univerziteta u Beogradu

Lj. Begenišić

25. 05. 2021. u 21:53

VLADAN Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta, izabran je za novog rektora Univerziteta u Beogradu.

ДЕЛОВАЋЕМО ЈЕДИНСТВЕНО, БЕЗ РЕВОЛУЦИЈЕ: Владан Ђокић нови ректор Универзитета у Београду

Foto: Printscreen

Za njega su glasala 23 člana Saveta Univerziteta, dok je njegova protivkandidatkinja, aktuelna rektorka Ivanka Popović dobila poverenje 17 članova Saveta. Ovo telo, inače, ima 41 člana od kojih su 23 predstavnici Univerziteta, 12 Vlade i šest studenata.

Za prorektore su izabrani dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić, dekan Šumarskog Ratko Ristić, dekan Geografskog Dejan Filipović i profesorka Farmaceutskog fakulteta Zorica Vujić. Prema proceduri, prorektore predlaže rektor, a bira ih Savet, a sva četiri predložena kandidata dobila su potreban broj glasova.

- Neće biti nikakve revolucije. Pravac kojim ide Univerzitet neće se menjati, samo ćemo se truditi da poboljšamo ono što se može unaprediti - rekao je prof. Đokić nakon što je izabran. - Trudiću se da članice Univerziteta deluju jedinstveno, ali i da budu prepoznatljive, da se pitaju jednako i da zajedno donosimo strateške odluke.

Na pitanje da li je on bio kandidat vlasti, prof. Đokić je odgovorio da "ne može da bude ničiji kandidat, jer rektora biraju članovi akademske zajednice".

Foto: N. Fifić

Rektorat UB

- Ali, ima mesta za određene sumnje, jer nije uobičajeno da Savet ne poštuje mišljenje Senata. To do sada nismo imali i ovo nam je prvenac - rekla je rektorka.

Da podsetimo, prilikom nedavnog glasanja na Senatu UB Ivanka Popović dobila je podršku 27 dekana, dok je za Đokića tada glasalo njih 17. Pošto su oboje osvojili potrebnu trećinu glasova članova Senata, konačnu odluku morao je da donese Savet Univerziteta.

Foto: Tanjug

prof. dr Ivanka Popović

A pre nego što se pristupilo glasanju, oba kandidata predstavila su svoj program.

- Potrebno nam je zajedništvo, ali i uvažavanje specifičnosti pojedinih fakulteta - rekao je prof. Đokić predstavljajući program. Drugi cilj je ravnopravna zastupljenost i koordinirana saradnja između članica Univerziteta, jer sada imamo slučajeve da u Senatu neke članice akademske zajednice imaju po dva ili tri predstavnika, a neke nijednog. Dobro bi bilo i da se uvede funkcija univerzitetskog menadžera u cilju bolje organizacije uprave. Radićemo i na poboljšanju studentskog standarda, ali i digitalizacije, jer nakon iskustva sa onlajn nastavom, pitanje je da li će se stari oblik nastave više uopšte vratiti.

Mandat novom rektoru počinje 1. oktobra i traje tri školske godine.

LEPOSAVIĆEVA: IZBORI TRANSPARENTNI

NA početku sednice Saveta Univerziteta članica Komisije za izbor rektora Gordana Leposavić rekla je da je izborni proces bio transparentan i podsetila kako je tekao:

- Bila su tri kandidata - profesori Ivanka Popović, Vladan Đokić i Aleksandar Lipkovski, koji nije ispunjavao uslove, jer je navršavao 65 godina života. U sledećoj fazi instituti i fakulteti su glasali za preostala dva kandidata - 21 je podržao oba kandidata, samo Đokića četiri, a samo Popovićevu 10. Nakon toga je glasao Senat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna