UPIS NA FAKULTETE: Maturanti počinju trku za 33.414 indeksa, kandidati za upis moraju da poštuju zdravstvene mere

Lj. B.

26. 05. 2021. u 10:00

I OVE, kao i prošle godine, prijavljivanje i upis na sedam državnih univerziteta u Srbiji proteći će uz mere zdravstvene zaštite.

УПИС НА ФАКУЛТЕТЕ: Матуранти почињу трку за 33.414 индекса, кандидати за упис морају да поштују здравствене мере

Foto Z. Jovanović

Iako se epidemiloška situacija smiruje, maske na prijemnim ispitima i držanje distance biće obavezni. Takođe, većina fakulteta omogućila je onlajn prijavljivanje kandidata, kako se ne bi stvarale gužve.

- Kako sada stvari stoje, kandidati će morati da imaju masku, ali početkom juna održaćemo sastanak svih rektora i dogovoriti precizne mere koje će zavisti od epidemiološke situacije u tom momentu - rekao je za "Novosti" prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat. Da bi se izbegle gužve, omogućen je i upis elektronskim putem, ali prijemni ispit biće isključivo po principu "papir-olovka".

DOKUMENTA ZA PRIJAVLjIVANjE

* Svedočanstvo za svaki razred srednje škole

* Diploma o položenom maturskom ispitu
* Dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog
* Diplome sa takmičenja

Međutim, ono što se ne menja jeste činjenica da će za upis na neki od željenih fakulteta maturanti morati da pokažu zavidno znanje. Oni najbolji studiraće o trošku države, a kvote o broju studneta čije će se školovanje plaćati iz budžeta uskoro bi trebalo da usvoji Vlada Srbije. Oni koji ne "uđu na budžet" moći da studiraju o sopstvenom trošku.

Zasad postoje predlozi koje su fakulteti uputili Ministarstvu prosvete o tome koliko akademaca planira da upiše na budžet, a koliko njih bi trebalo da plaća školarinu.

BRIGA Prošle godine na Prvanom fakultetu maturanti pažljivo kontrolisani, Foto P. Milošević

Prema predlozima fakulteta, na Univerzitet u Beogradu trebalo bi o trošku države da se upiše 8.925 studenata, a samofinansirajućih 4.670.

Univerzitet u Novom Sadu predlaže da se na budžet upiše 4.949 studenata, a o sopstvenom trošku da studira 3.454. Te kvote treba da usvoji Vlada Vojvodine.

Kragujevački univerzitet predložio je upis 2.736 akademaca na budžet, a da njih 1.092 sami plaćaju školovanje.

Univerzitet u Nišu predlaže da se o trošku države upiše 3.259 studenta, a samofinansirajućih 1.290.

DOKUMENTA ZA UPIS BRUCOŠA

* Overene fotokopije dokumenata i originalna dokumenta

* Izvod iz matične knjige rođenih
* Popunjen obrazac ŠV-20
* Indeks
* Dve fotografije formata 4,5 puta 3,5 cm
* Dokaz o uplati naknade na ime troškova upisa
* Dokaz o uplati školarine za samofinansirajuće
* Dokaz o uplati naknade za centar za razvoj karijere

Na državnom univerzitetu u Novom Pazaru predložene kvote su u ukupnom broju kao one koje je za proteklu školsku godinu odobrila Vlada, a jedino je na studijskom programu softversko inženjerstvo zbog velikog interesovanja broj povećan za 20.

Tako bi u Novom Pazaru na budžet trebalo da bude upisano 660 studenata, a samofinansirajućih 305.

Foto Ilustracija V. N.

 

Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici planirao je upis 1.178 studenta o trošku države, dok bi njih 470 trebalo da studira o sopstvenom trošku.

Za maturante koji su skloni umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu planirao je da na budžet upiše 278 akademaca, a samofinansirajućih 148.

Foto Ilustracija V. N.

Tako, ukupan broj indeksa koje fakulteti nameravaju da podele je 33.414.

Inače, prijavljivanje kandidata za prijemne ispite planirano je u periodu od 23. do 26. juna. Liste prijavljenih kandidata ističu se 26. juna, nakon čega budući brucoši neće imati pravo da se prijavljuju, odnosno ne u ovom upisnom roku.

Prijemni ispiti biće organizovani od 28. juna do 2. jula u zavisnosti od fakulteta koji će rezultate objaviti najkasnije 5. jula. Oni koji nisu zadovoljni rezultatima mogu priložiti žalbu fakultetu, nakon čega dekan ima obavezu da postupa po žalbi u roku od 24 sata. Rang-liste se zaključuju nakon postupka žalbi, posle čega studenti dobijaju konačnu rang-listu koja će biti istaknuta najkasnije do 12. jula. Od tog momenta, pa do 16. jula, kandidati moraju da se upišu na fakultete, kako ne bi izgubili pravo koje im je omogućeno mestom na rang-listi.

Foto Ilustracija V. N.

Dekani kažu da visokoškolske ustanove spremno dočekuju kandidate.

Elektrotehnički fakultet će zbog tradicionalno velikog broja prijavljenih maturanata i ove godine prijemni održati na Beogradskom sajmu.

Foto Ilustracija V. N.

- Interesovanje je i ove godine veliko - kaže za "Novosti" dekan ETF prof. Milo Tomašević.

- Spremni smo za prijemni ispit, a što se tiče mera zdravstvene zaštite, mi ćemo kao i prethodne godine, tražiti od Zavoda za zaštitu zdravlja preporuke koje mere treba ispoštovati. Prošle godine dobili smo spisak zahteva koje treba ispoštovati, a tako će biti i ove godine. Ovaj fakultet ima i onlajn promocije za koje vlada veliko interesovanje budućih brucoša, a pripremna nastava počela je još u novembru, sada su toku onlajn promocje i otvorena vrata gde zainteresovani srednjoškolci mogu dobiti sve infomacije.

Filološki fakultet u Beogradu odlučan je u nameri da privuče što veći broj studenata sveobuhvatnim predstavljanjem na različitim medijima.

- Nastojimo da učenicima ukažemo na širok spektar znanja i veština koje će steći na Filološkom fakultetu i koje će ih spremiti za izazove savremenog doba i raznovrsna zanimanja u mnogim sektorima - kaže za naš list dekanka Iva Draškić Vićanović.

- Naš fakultet je jedan od stožera humanističkog obrazovanja u Srbiji, koje je poslednjih decenija zanemareno, ali sve se više pokazuje kao neophodno u savremenom svetu koji od nas zahteva sposobnost da sagledamo i procenimo, analiziramo i vrednujemo. Humanistika uči ljude da misle, a ne možemo i nećemo umeti da živimo ako ne umemo da mislimo.

Foto Ilustracija V. N.

Što se tiče prijemnog ispita, on će biti organizovan u skladu sa trenutnom epidemiloškom situacijom.

- Poštovaćemo mere, imamo uslove, naša Sala heroja u kojoj se održavaju prijemni ispiti je ogromna - kaže profesorka Draškić Vićanović.

Za prijem novih brucoša spreman je i Univerzitet u Novom Pazaru.

- Državnom univerzitetu gravitira veliki broj studenata, koji su iz Novog Pazara i susednih opština, ali i iz brojnih gradova centralne Srbije, kao i iz severnih delova Crne Gore i Kosova i Metohije - kaže za "Novosti" rektor prof. dr Miladin Kostić.

- Za većinu njih je od presudne važnosti da se školuju kao budžetski studenti, ali je takođe činjenica da Državni univerzitet godinama unazad ne povećava školarine za samofinasirajuće studente, koje su najniže u Srbiji. Ali je, uz to, najvažnije što ova visokoobrazovna ustanova nudi akreditovane studijske programe i kvalitetno obrazovanje.

Foto Ilustracija V. N.

Inače, na fakultet mogu da se upišu svi koji su završili srednju četvorogodišnju školu, a na prijemnom se računaju bodovi na osnovu uspeha u srednjoj školi, koji nosi najmanje 16, a najviše 40 bodova. Oni se sabiraju sa bodovima sa prijemnog ispita gde se može osvojiti od 0 do 60 bodova. Za ulazak na budžet potreban je najmanje 51 bod, a za samofinansiranje 30 bodova. Međutim, to zavisi i od broja mesta na fakultetima, pa se događa i da brucoši sa većim brojem poena ne "upadnu" na budžet.

Međutim, ukoliko je učenik na takmičenjima, domaćim i međunarodnim, u poslednje dve godine srednje škole osvojio jednu od prve tri nagrade - njemu se upisuje maksimalan broj bodova iz tog predmeta.

Foto Ilustracija V. N.

I na kraju, životna poruka za studente mogla bi da bude:

- Ne birajte studije samo da biste studirali, mislite o sebi i svojoj budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest