STVARAMO BUDUĆNOST NIŠA I SRBIJE: Naučno-tehnološki park (NTP) u Nišu za godinu rada popunjen 95 posto

D. Alihodžić

05. 02. 2022. u 12:00

VEŠTAČKA inteligencija, industrija video-igara, industrija razvoja i testiranja čipova, internet "stvari" samo su neki od proizvoda koji su protekle godine nastali u niškom Naučno-tehnološkom parku (NTP).

СТВАРАМО БУДУЋНОСТ НИША И СРБИЈЕ: Научно-технолошки парк (НТП) у Нишу за годину рада попуњен 95 посто

Foto D. Alihodžić

Više od 500 mladih, uglavnom inženjera informacionih tehnologija, razvija inovativne proizvode koji podižu konkuretnost Srbije na globalnom tržištu. NTP, koji se prostire na 15.000 kvadrata, pruža im infrastrukturne i stručne usluge tako da 21 startap, 17 tehnološko-razvojnih kompanija i devet virtuelnih članova imaju sve uslove da se posvete razvoju, a zbog velikog interesovanja kompanija, razmišlja se i o proširenju kapaciteta.

Milan Ranđelović, direktor NTP, kaže da nisu očekivali ovako dobre poslovne rezultate nakon samo godinu dana rada. O tome koliko su iskorak napravili, govori i činjenica da je on bio jedini govornik iz Srbije na konferenciji "Znanje i učenje" u Dubaiju krajem prošle godine, koja se odnosila upravo na naučno-tehnološke parkove.

- Prepoznati smo kao primer dobre prakse i predstavili smo naša iskustva i model funkcionisanja pred stručnjacima iz celog sveta i to je velika čast i privilegija za našu instituciju. Iskreno, bio sam malo skeptičan u vezi sa tim događajem, jer sam mislio da će biti više "turistički", odnosno upoznavanje ljudi i kultura, ali je koncept bio drugačiji. Na jednom mestu imate stručnjake iz 150 zemalja sveta koji su posvećeni jednom problemu i razmeni iskustava i ideja - kaže Ranđelović, koji je posebno ponosan na činjenicu da je i sam NTP tokom minule godine, i pored otežanih uslova, uspeo da organizuje čak 70 događaja na kojima je bilo prisutno više od 4.000 ljudi.

- Neki još uvek imaju setu i sa nostalgijom govore o tome kako je Niš nekada bio centar elektronske industrije, a ne znaju šta sada sve postoji. Mi smo kao Park ponosni na našu tehnološku tradiciju jer zahvaljujući njoj imamo fakultete koji sada stvaraju znanje koje proizvodi nove firme i NTP je omaž svemu tome. Zato smo mi u prizemlju formirali muzej u kome smo predstavili prošlost Niša, ali se budućnost ovog grada i Srbije stvara na prvom, drugom i trećem spratu, odnosno u prostoru gde rade naši stanari - naglašava naš sagovornik kome u radu pomaže tim od 12 zaposlenih.

- Sticajem okolnosti trenutno je najviše kompanija iz oblasti IT industrije, što je dobra okolnost da imamo toliko dobrih kompanija iz ove oblasti a "loše" što nije cilj NTP da se bavi isključivo IT tehnologijama već inovacijama u svim sferama. Pored IT mi smo u našem programu definisali razvoj još dve oblasti u kojima smatrama da ovaj region ima puno potencijala. Jedna od njih je "zelena tehnologija" i medicinska tehnologija i mi ćemo pokušati u saradnji sa relevantnim institucijama da pokrenemo priče oko njih. Svakako povezanost i značaj IT je nemerljiva i u ovim oblastima - smatra Ranđelović i dodaje da se svaki potez preduzima tek nakon detaljne analiza potrebe zajednice.

INOVACIJE

VELIKU podršku niški NTP ima od Fonda za inovativnu delatnost koji je sa čak 80.000 evra podržao 10 startapa, a dve razvojne komapnije dobile su 350.000 evra.

ISTORIJAT

PRIČA o stvaranju NTP stara je skoro dve decenije, ali se nikada nije konkretno krneulo u realizaciju sve do 2017. godine, kada je Vlada Srbije donela odluku da se on sagradi. Sama zgrada, koja dominira svojom modernom arhitekturom, nalazi se u "komšiluku" sa Elektronskim, Mašinskim i Građevinskim fakultetom.

Osnivači NTP su Vlada Srbije i Grad Niš sa po 40 odsto i niški Univerzitet sa 20 odsto. Već u prvoj godini NTP sa 70 odsto sopstvenih prihoda učestvuje u svom finansiranju.

REGION

NTP prima pod svoj krov kreativne i stručne ljude, ali je spremani da pomogne i biznis inkubatorima u okruženju pa je tako ostavrena saradnja sa Kruševcom koji će možda u narednom periodu dobiti svoj naučno-tehnološki park, ali i sa Pirotom i Vranjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a