IT STRUČNJACI SA DOMAĆEG TERENA OSVOJILI SVET: Napredne tehnologije, koje se razvijaju u Nišu, ozbiljna konkurencija na globalnom tržištu

Daliborka Alihodžić

06. 02. 2022. u 12:00

PAMET, ideje i tradicija, "triling" je na kome počiva renesansa naprednih tehnologija u Nišu nakon propasti nekadašnjeg giganta - Elektronske industrije.

ИТ СТРУЧЊАЦИ СА ДОМАЋЕГ ТЕРЕНА ОСВОЈИЛИ СВЕТ: Напредне технологије, које се развијају у Нишу, озбиљна конкуренција на глобалном тржишту

Foto D. Alihodžić

Nove kompanije su za ovdašnje prilike daleko napredovale jer uspevaju da vode poslove širom sveta iz grada na Nišavi. Zato se sve češće čuje da je "dobrog programera lakše naći u Beogradu nego u Nišu i to zato što su svi zaposleni i uposleni. Zato su i otvorena vrata svima koji žele da osvajaju svet sa domećeg terena.

Sistem Hitne pomoći u Holandiji, britanske specijalne snage, ali i druge vojne i policijske snage širom sveta koriste sisteme za navigaciju i navođenje koje je napravila "niška" pamet. Ivan Stanković, vlasnik jedne od takvih kompanija, koja posluje u okviru ovdašljeg Nučno-tehnološkog parka, kaže da se naprednim tehnologijama bave više od 10 godina. Uređaji sa kojima su se probili na svetsko tržište bili su samo početak još uspešnije priče kada su u pitanju platforme za onlajn prodavnice.

- Onlajn trgovina postala je veliki potencijal i kod nas. Prevazišla je sva očekivanja prodavaca, a da li je na to uticala korona ili je i naš narod uvideo prednosti ovog načina kupovine pokazaće se uskoro - kaže Stanković.

Prema njegovim rečima potražnja za programerima i dizajnerima nastavlja da raste.

Upravo ova činjenica je za državu, kako ističe naš sagovornik, od presudnog značaja, jer će rasti prihod od zarada koje su u ovom sektoru vrtoglave za naše prilike. Stanković ponosno ističe da ima 50 zaposlenih, a plan je njihovo dupliranje.

Slavimir Stošović sa svojim saradnicima, Foto D. Alihodžić

Do uspeha se, kako ističe dr Slavimir Stošović, koji je sa svojim timom osmislio i uspešno prodaje na tržištu Italije, Francuske i Nemačke specijalne orglice za lovačke pse, ne dolazi preko noći:

- Godinama smo radili za druge i razvijali slične stvari, a onda smo došli do zaključka da je bolje da razvijamo našu stvar za nas, jer tako i ostavrujemo veći profit. Sarađujemo i sa Lovačkim savezom Srbije sa kojim ćemo raditi i na zaštiti nekih ugroženih vrsta u našoj zemlji. Napravili smo proizvod koji je skoro duplo jeftiniji od konkurencije na globalnom nivou, a ima daleko bolje performanse.

Stošović, koji je sa prvim saradnicima dr Dejanom Stevanovićem i Vladislavom Ćosićem, ističe i rad na izradi sistema zaštite košnica od krađa, ali je zasad, procena da u Srbiji još nije pogodan trenutak, s obzirom na to da takav uređaj, u proseku košta oko 500 evra. Inostrane klijente su veoma brzo našli.

- Da biste bili dobri u poslu i da dugo vredite, potebno je strpljenje, znanje i iskustvo.

To se tek tako ne može kupiti - poručuju ove uspešne Nišlije.

Dragan Miljković i Danijela Jevtić, Foto D. Alihodžić

Sajam turizma 2020. Dejanu Miljkoviću, grafičkom dizajneru i vlasniku kompanije koja se bavi razvojem i proizvodnjom interaktivnih kioska ili "totema", otvorio je vrata uspeha. Godina je, kako kaže, "počela da ne može bolje", ali onda se i kod nas pojavila korona koja je turizam "bacila na kolena".

- Korona nam je napravila preokret. Pojam dodira ekrana je bio nepoželjan, pa iako smo imali kupce za naše kioske sve se srušilo - priseća se Miljković koji nije dozvolio da ga to porazi.

Kada je republički Inovacioni fond raspisao konkurs za inovaciju koja treba da pomogne u borbi protiv kovida 19 njihov uređaj je ušao u najuži izbor.

- Imali smo mesec mesec dana da napravimo uređaj za bezkontaktno merenje temperature i dezinfekciju ruku. Nije bilo sve izgubljeno. Iskreno, da se kovid nije desio mi bi i dalje bili u svetu interaktivnih uređaja. Naš prvi uređaj je otišao za Severnu Makedoniju, a za godinu dana prodali smo 200 uređaja u devet zemlja.

Ovaj niški izum danas koriste Gradska kuća gradonačelnika Pariza, Sportski savez u Nemačkoj, veliki broj mađarskih i hrvatskih institucija...

- Nekada sam i razmišljao da odem van zemlje, ali to mi više nije u planu. Ako ovde uspeš i ako vredi to što radiš, svejedno je gde živiš - iskren je Miljković, ponosno ukazujući da je napravljno okruženje koje svima prija tako da saradnici ne odlaze.

"TOTEMI"

- NISMO odustali od "totema" i polako se vraćamo toj priči kako "dodir" postaje sve manje opasan. Veoma su korisni, pogotovo u turizmu jer korisnik lako dolazi do informacija, kaže Danijela Jevtić, jedan od Miljkovićevih najbližih saradnika.

Ivan Stanković ponosan na svoj tim, Foto D. Alihodžić

ZAŠTITA UGROŽENIH ŽIVOTINjA

STEVANOVIć i Ćosić vele da se na lovce ponekad ne gleda u pozitivnom svetlu i da je to, uglas će, "velika zabluda jer su oni zaprvo zaštitinici životinja".

- Niko drugi sem lovaca ne brine o divljim životinjama. Poslednjih godina je kod nas ova oblast veoma uređena i Lovački savez se trudi da iskoreni krivolov. Zajednički radimo na zaštiti nekih ugroženih vrsta tako da će naše ogrlice dobiti pojedini šakali, medvedi, jeleni i dabrovi da bi se pratilo njihovo ponašanje - kažu nam ovi stručnjaci.

DUBAI

STANKOVIĆ nam otrkiva da je u planu otvaranje kancelarije u Dubaiju i da se ideja rodila nakon posete svetskoj izložbi "Ekspo 2020 Dubai":

- To bi bila baza za nova tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice