Vladika Joanikije poručio: Nikome neću oprostiti prebijanje dece

M. S.

21. 05. 2020. u 19:41

Владика Јоаникије поручио: Никоме нећу опростити пребијање деце
Nemam pravo nikome da oprostim prebijanje naroda, posebno neću oprostiti prebijanje dece i omladine u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici, rekao je episkop gostujući u ''Internet litiji''

-Nemam pravo nikome da oprostim prebijanje naroda, posebno neću oprostiti prebijanje dece i omladine u Nikšiću, Pljevljima, Andrijevici.

Ovo je kazao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, gostujući u dvadesetoj, jubilarnoj, ''Internet litiji'', govoreći o njegovom i hapšenju sedmorice sveštenika u Nikšiću, ocenjujući takav gest kršenjem zakona.

-Videli ste kako se vlast ponašala u poslednjih nekoliko meseci prema našoj Crkvi. Onako, kao da je ona kriva za korona virus, čak i kada ga nije bilo u Crnoj Gori, kazao je Joanikije, ističući da su incidente u Nikšiću posle hapšenja sveštenstva ubrzali ubačeni provokatori, što je recept vlasti.

-Nismo kršili niti ćemo pravila, ali nećemo dopustiti sebi da se u marketima okuplja i kroz njih prođe dnevno pod 10.000 ljudi a mi da ne možemo održavati litije. Nismo kreteni da to ne vidimo. Ako drugi moraju da imaju ljudske i verske slobode imaćemo ih i mi i izborićemo se za slobodu litija, kazao je vladika Joanikije.

-Zalažemo se uvek za dijalog sa vlastima. Svi problemi moraju tako da se rešavaju uz međusobno razumevanje, ali, za dijalog je potrebna dobra volja, ali ja nisam dovoljno siguran da li te dobre volje ima. U našim zahtevima nema ničeg specijalnog. Samo tražimo da budemo ravnopravni sa ostalim verama u Crnoj Gori i ne možemo dopustiti bilo kakvu diskriminaciju u našoj državi prema bilo kome, a posebno prema našoj veri. Skrećemo pažnju našoj vlasti celo vreme, da je ovo važno pitanje za budućnost države, ali, vlast, pokazalo se, vodi računa samo o jednom, kako da ostane da vlada, da što više zgrabi i da nam otme ono što nije oteto, kazao je epsikop Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Pravoslavlje nase

21.05.2020. 21:40

Ако је Христос могао да опрости онима који су Га на крст разапели, ако је Његов првомученик и архиђакон могао да се помоли за своје убице: „Господе, не урачунај им гријех овај! “ (Дела апостолска 7, 60) , зар једan праvi хришћанanin није у стању да опрости онима који је вређају и понижавају ?!

Katmer

21.05.2020. 22:56

Pravoslavlje naše@možda nisi primetio,vladika govori o nasilju nad decom. Ne misli na sebe.

sokrat

22.05.2020. 03:00

Teska vremena, teza da ne mogu biti,Kada se vladika hapsi svi trebamo da stavimo pers na celo