Strit art za treće doba: Kad penzioneri crtaju grafite

A. VOJINOVIĆ

nedelja, 28. 06. 2020. u 09:46

Стрит арт за треће доба: Кад пензионери цртају графите

Najstariji uživali u radionici Foto „Božidarac”

Na radionici u "Božidarcu" najstariji sugrađani, posle malo ustezanja, dvorište prekrili zanimljivim crtežima
ULIČNA umetnost više nije rezervisana samo za mlade. Da i najstariji sugrađani mogu da budu deo urbane kulture, da koriste sprej i stvaraju prava kreativna dela na prestoničkim fasadama, pokazali su penzioneri sa Vračara na prvoj "Strit art radionici za seniore" održanoj u dvorištu Centra za obrazovanje i kulturu "Božidarac".

Dvadesetak najstarijih sugrađana, pretežno sa Vračara, uz pomoć dvojice umetnika iz Paint Kartel crtali su grafite u najrazličitim stilovima, a na samom početku ovi momci su im nešto o istorijatu strit arta, objasnili šta ulična umetnost predstavlja i na koji način mogu da se izraze. Seniore su uglavnom za učešće na radionici prijavljivali mlađi članovi porodice, a ideja da "Božidarac" organizuje ovakvu vrstu druženja javila se još prošle godine na Festivalu ulične umetnosti u Beogradu.

- Na prošlogodišnjem festivalu vladalo je veliko interesovanje najstarijih sugrađana za ovakvu vrstu umetnosti, pa smo rešili da samo za njih organizujemo događaj na kojem bismo im približili strit art - objašnjava, za "Novosti", Marko Filipović iz "Božidarca". - Morali smo da ograničimo broj učesnika zbog trenutne epidemiološke situacije.

Kada je došlo vreme da konačno uzmu sprej u ruke i počnu sa crtanjem, seniori su malo ustuknuli. Bili su pomalo skeptični i bojali su se da će uništiti zid, kao i da im grafit neće ispati lepo. Međutim, kada je najhrabriji od njih probio led, ubrzo su se i ostali priključili i sa uživanjem oslikavali grafite i pretvorili dvorište "Božidarca" u najrazličitije slike svih boja i oblika.

- Najstarijima nismo određivali nikakvu temu, imali su apsolutnu slobodu da crtaju šta god požele. Pojedini su slikali svoje kućne ljubimce, na primer. Dobro su se zabavljali sve vreme, a dva sata, koliko je bilo planirano da radionica traje, produžili smo zbog odlične atmosfere - kaže Filipović.

Na ovaj način kreativci iz "Božidarca" hteli su da pokažu najstarijima kako grafiti ne predstavljaju vid vandalizma i pukog šaranja zgrada već su deo urbanog okruženja i prava umetnost, a po reakcijama seniora čini se da su u tome i uspeli.

MEDALjA ZA BAKU U GIPSU

STARIJA sugrađanka učestvovala je na radionici, iako je imala polomljenu ruku. Fotografija kako koncentrisano crta skicu grafita na "Fejsbuku" je ispraćena uz pozitivan komentar: "Medalja za baku koja je i pored gipsa na ruci izašla da crta!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije