PRESTONICI su potrebne tri nove škole, kako bi se smanjio pritisak đaka na već postojeće obrazovne ustanove. Upis prvaka prethodnih godina pokazao je da se "klupa više" traži na Zvezdari, Paliluli i Voždovcu. Radovi na izgradnji osmoletke u Leštanima teku po planu, tako da će od septembra đaci krenuti u jednu od najmodernijih škola.

Gradnja osnovnih i srednjih škola i vrtića teče po planu, a iz gradske kase će za te namene, u ovoj godini, biti izdvojeno oko 900 miliona dinara.

Nova škola u Leštanima znatno će rasteretiti OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, koja je osmoletka sa najviše đaka u Srbiji i upisuje po desetak odeljenja prvaka. Primat joj je, prošle godine, "za dlaku" preuzela OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu.

Kolika je gužva, govori i podatak da su lane roditelji od četiri ujutru čekali, a sva mesta su popunjena za nepuna dva dana. Ove godine, situacija je gora. Zbog manjka prostora biće upisano čak tri odeljenja prvaka manje. Mesta ima za 230 do 240 predškolaca, prijavilo se već oko 360 njih.

- Za novu školu u Mirijevu, u ovom trenutku, rešavamo imovinske probleme, a kada formiramo parcelu, to će biti najvažniji korak za dalje - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Takođe, rade se planovi i za izgradnju jedne škole na levoj obali Dunava, kao i u naselju Veljko Vlahović. Narednih godina biće dosta posla u ovom resoru.

Na školi u Leštanima završeno je više od 60 odsto radova. Građevinski deo je gotov, a trenutno se radi na opremanju škole. Površina osmoletke je 5.500 metara kvadratnih, a mesta ima za oko 1.500 učenika.

Đaci će dobiti fiskulturnu salu, koja će biti među najboljim u gradu, kao i dva sportska terena na otvorenom. Planiran je upis dva odeljenja prvaka, čime će se rasteretiti škola u Vinči.