GOSTI Beograda koji ubuduće budu pristizali sa reka, moći će direktno da se iskrcaju i pravo krenu u obilazak Arehološkog nalazišta Belo brdo u Vinči. Sekretarijat za privredu izgradio je pristanište na Dunavu u Vinči, gde će kruzeri već od juna, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, moći da pristanu.

Kako za "Novosti" objašnjava Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda, nadležni sekretarijat im je izašao u susret i pristanište direktno izlazi na nalazište.

- Prvi put će posetioci moći direktno kad izađu da se upoznaju sa nasleđem ovog lokaliteta - navodi Medakovićeva. - Moći će direktno da iz Kapetanije dođu do nalazišta. Pošto zgrada tek treba da bude izgrađena za tri godine, biće postavljen montažni paviljon gde će posetioci moći da pogledaju film o arheološkom nalazištu i da se upoznaju sa mnogim dodatnim sadržajima.

Iako veći je procenat stranih turista u toku sezone, nadležni, očekuju da s obzirom na to kakva je trenutna situacija, bude povećan broj domaćih.

- Imamo veliki broj stranaca i mnogi od njih znaju o nasleđu i značaju ovog lokaliteta. U jednoj postavci može da primi 40 ljudi, dok tokom sezone kroz lokalitet prođe oko 8.000 gostiju.

Kako bi u potpunosti bilo sačuvano i prezentovano ovo neolitsko nasleđe, kroz tri godine trebalo bi da se uradi kompletna sanacija klizišta, zgrada muzeja, kao i da se reši pitanje zaštite slojeva. Za to postoji strateški plan.


NOVI PONTONI

OSIM pontona za pristan turističkih plovila u Vinči, plovila će moći da pristaju i u Bloku 45 u Novom Beogradu. Takođe, Sekretarijat za privredu raspisao je tender za izgradnju pontona kod Sajma i Beton hale.