PARK posvećen Diani Budisavljević i zvanično će biti na Savskom keju. Komisija za spomenike i nazive trgova usvojila je u četvrtak ovu inicijativu, kao i predlog da centralni park na prostoru "Beograda na vodi" ponese naziv Savski trg. Odlučeno je i da se podigne spomenik Petru Nikolajeviću Moleru.

- Diana Budisavljević, hrabra Austrijanka, tokom Drugog svetskog rata spasla je nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu. Kako će spomenik biti podignut na Savskom keju bilo bi primerno i simbolično da i parkovska površina, na potezu od Brankovog mosta do Beton hale ponese njeno ime - stoji u inicijativi zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.


Vesić je podneo inicijativu i da se podigne spomenik Petru Nikolajeviću Moleru, prvom predsedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru, u parku u Molerovoj ulici na Vračaru.


Na inicijativu Vesića i Marka Stojčića, gradskog urbaniste, podnet je i predlog da na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice bude podignut spomenik arhitekti Aleksandru Deroku, nedaleko od mesta gde je stanovao. Inicijativu je podneo gradski urbanista Marko Stojčić zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem.


* Diana Budisavljević/Foto Vikipedija


Komisija je usvojila i zahtev Direkcije za građevinsko zemljište da se Spomenik lučkom radniku, delo vajara Radete Stankovića, koji se nalazi na Savskom keju, zbog rekonstrukcije ovog keja premesti bliže glavnom stepeništu, tako da bude na reprezentativnijoj lokaciji.U anketi preko "Beokom" servisa građani su izglasali da prostor uz Bulevar Vudroa Vilsona i Ulicu Nikolaja Kravcova ponese naziv Savski park.* Aleksandar Deroko/Foto Vikipedija


TAGORE U SRBIJI, ANDRIĆ U INDIJI


ČUVENI indijski književnik nobelovac Rabindranat Tagore dobiće bistu u Beogradu. Na sastanku predsednika Skupštine Grada Beograda Nikole Nikodijevića i ambasadora Indije u Srbiji Subrata Batačardžija, Nikodijević je predložio da se razmotri ideja da se u glavnom gradu Indije Nju Delhiju postavi bista našeg nobelovca Ive Andrića.