Elegancija i etikecija su termini koji su bili uobičajeni za beogradske prilike od pre jednog veka. Elegancija se odnosila na izgled, a etikecija na manire. Znalo se kako ko treba da se ponaša u određenim situacijama, kako se gospoda ponašaju prema damama i obratno.


Samo jedan od segmenata takvog ponašanja očitavao se u upotrebi šešira i suncobrana. Dabome, šešir je bio deo garderobe, ali isključivo ukrasni, kada su dame u pitanju. Po uzoru na Evropu, osim kada je prava zima i kada ozbiljna šubara mora da zaštiti glavu, šešir je bio iključivo ukrasni deo garderobe. Takođe se znalo da se šešir nosi tokom dana, a da se posle pet sati popodne obavezno skida.


Suncobran je takođe sačinjavao deo stila, i njegova šara i privlačnost je bila znatno važnija od zaštite koju je ova simpatična sprava tobože pružala.


Muškarci takođe nisu izlazili na ulicu bez kape, odnosno šešira, pa je neka vrsta nemara očitavala čoveka koji je "gologlav" izašao napolje. Za večernje prilike obavezan je bio svečani šešir, koji bi se o aristokratskim prijemima pretvarao u cilindar.


Kako je vreme prolazilo, tako su se menjali moda i običaji. Dinamika razvoja diktirala je i pomodne trendove. Tako su automobili stizali u Beograd od 1903. godine, i oni su lagano uvodili modu koja je bila primerena ovoj novotariji.


Promene vrste popularne muzike su takođe uvele u trend sasvim drugačije načine oblačenja, pa su muzički trendovi posle Prvog svetskog rata počeli da promovišu nove načine na koji su se oblačile i dame i muškarci.


Današnji načini uvođenja u modu novih tredova su takođe munjeviti, pa je teško odrediti kakvi će modni detalji biti aktuelni u vremenima koja dolaze. Zato su ovi stari stilovi naizgled arhaični, ali ostavljaju sećanje na jaka modna ubeđenja naših prethodnika.


KAPE


U vreme 19, pa i značajnog dela 20. veka šešir i kapa bili su sastavni deo garderobe svakog odraslog muškarca. Đaci su nosili kape sa rimskim oznakama broja razreda koji pohađaju. Doduše, školski sistem je bio drugačiji, ali suština je bila prepoznatljiva.