VOLONTERI svih 17 gradskih opština trebalo bi u narednom periodu da budu na raspolaganju starijim sugrađanima. Ova odluka stigla je iz Grada u petak na adrese opština, koje će organizovati rad volontera. Posle poziva kol-centru, pomoć će stići na adresu starijih sugrađana, koji bi zbog eventualnih hroničnih bolesti trebalo da izbegavaju izlazak iz kuće. Oni će moći da računaju na nabavku lekova i namirnica.


Preventivne mere protiv virusa korona, koji se širi i kod nas, sprovedene su i u domovima za stare u kojim su zabranjene posete, dok su klubovi za stare otvoreni, ali rade sa pojačanim merama dezinfekcije.


Za sada su informacije o broju telefona preko kojeg sugrađani mogu da angažuju volontere u petak dostupne su bile na sajtu GO Vračar, Stari grad, Zvezdara, Voždovac, Barajevo, Surčin, Savski venac i Lazarevac dok se ostale, kako saznajemo, organizuju i uskoro će obavestiti sugrađane.


- Na isti način organizovaće se 31 klub za seniore, koliko ih imamo u Beogradu, a u koje redovno, u uobičajenim okolnostima, dolazi više od 10.000 ljudi.Svi seniori koji imaju potrebu da ih poseti lekar, da im se donese lek ili kupi hrana, mogu da pozovu brojeve telefona koji se nalaze na sajtu gradskih opština - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.


Prilikom poziva kol-centru, zainteresovani će moći da kažu koja im je usluga neophodna i koliko je hitno, pa će shodno tome volonteri stići pre ili kasnije na adresu sugrađana.


Klub za stare u Svetogoskoj ulici u petak je bio otvoren, ali je gostiju bilo malo. Gotovo svi stolovi za kojima penzioneri kafenišu, razgovaraju i druže se bili su prazni. Na vratima stoji obaveštenje o ponašanju, a obavezna je dezinfekcija ruku prilikom ulaska u prostorije. Kako se navodi u natpisu na vratima, sve planirane aktivnosti klubova odložene su do kraja marta.


Gerontodomaćice, koje su inače desna ruka starijim Beograđanima, neće smanjiti svoje aktivnosti zbog novonastale situacije, pa će, uz mere opreza, obilaziti domove.


- Ustanove socijalne zaštite, između ostalih i klubovi za stare, kao i služba pomoć u kući, funkcionišu normalno, uz pojačan epidemiološko-higijenski nadzor, kao i pojačane mere opreza i odgovornog ponašanja zaposlenih - kaže za "Novosti" Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu. - u klubovima će početi da rade i centri za stare, u kojima će tokom radnog vremena klubova dežurati volonteri i zaposleni kako bi pre svega najstarijim sugrađanima, dok traje situacija oko virusa korona, bili na usluzi. Nema mesta panici, preduzeli smo sve potrebne mere.


TELEFONI


Zvezdara 286-4-426

Vračar 308 -1- 455

Stari grad 785-2-999

Voždovac 245-7-931

Barajevo 8302-118 ili 8300-310

Surčin 066/8637 836

Savski venac 20-61-800

Lazarevac 81-26-500