NAJSTARIJA kuća u Beogradu, kafana "Beli medved" u zemunskoj Ulici Vasilija Vasilijevića u naselju Ćukovac datira iz 18. veka, trebalo bi da bude obnovljena ove godine. Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda konkurisao je za dobijanje sredstava od Ministarstva kulture i informisanja, kako bi ovaj objekat bio rekonstruisan.

Po završetku konkursa i dobijanju novca, biće urađen projekat rekonstrukcije i restauracije, kada će se znati koliko je sredstava neophodno izdvojiti. Danas devastirana jednospratnica, predstavlja najstariju sačuvanu kuću na prostoru starog jezgra Zemuna. Kako navode stručnjaci iz Zavoda, jedina je sačuvana iz turskog perioda, pre 1717. godine. Menjala je države, vlasnike, stanare, goste i tako postala jedina sačuvana kuća balkanske arhitekture iz osmanlijskog perioda, i najstariji objekat u prestonici.


- Građena je od opeke na nagnutom terenu - kažu u Zavodu. - Bila je dvojne namene, na spratu su bili stanovi, a u prizemlju, koje je okrenuto ka ulici, bili su lokali. Vremenom je zgrada pretrpela više prepravki, tako da je ranija osnova izdužena dogradnjom u novom materijalu. Ove dogradnje su već označene na planu iz 1830. godine. Raniji krovni pokrivač, šindra, zamenjen je ravnim crepom.


Pročitajte i: Obeležje slavnom pesniku: Vasku Popi SPOMENIK, ali neće "sedeti" u "Poslednjoj šansi"


Kafana "Beli medved", koja je pod zaštitom Zavoda, nacionalizovana je 1948. godine, a radila je sve do šezdesetih godina prošlog veka. Od tada, do danas, zdanje propada, fasada je bila išarana grafitima, ali danas ih, srećom, nema. Pod zgradom je iskopan lagum sa dva kraka dužine 10 i 14 metara i ozidan opekom. Vlasnici kafane koristili su lagum kao vinski podrum, jer je unutrašnja temperatura pogodovala očuvanju vina. Hroničari prestonice beleže da se led sa Dunava donosio zimi u lagume, koji je posipan slamom da se što duže održi i ne istopi, kao zamena za današnji frižider.


BIĆE PONOVO KAFANA?

JOŠ se ne zna koja će biti namena obnovljenog objekta kafane "Beli medved". Kako su nam rekli iz Zavoda, prizemlje zdanja je u vlasništvu JP "Poslovni centar Zemun", odakle su nas uputili na Upravu Grada, ali odgovor još nismo dobili.