NISU više Beograd i Srbija zaboravljene destinacije na svetskoj turističkoj mapi. Samo je prošle godine srpsku prestonicu posetilo više od milion stranih turista, a ostvareno je oko 2,7 miliona noćenja. Beograd beleži stalan rast broja gostiju, a samo prošle godine ih je bilo za oko devet odsto više nego u 2018. godini.

Na otvaranju Međunarodnog sajma turizma, koji se trenutno održava u Beogradu, prikazan je kratak film o domaćoj prestonici. O tome šta sve nudi Beograd, od muzeja, istorijskih i kulturnih spomenika, aktivnog provoda, pa do bogatog noćnog života.

- Verujem da će se broj stranih gostiju u Beogradu povećavati, naročito zbog toga što on ima sve što je potrebno - život aktivan 24 časa, prirodne lepote, kulturna bogatstva i istorijsku ostavštinu - kazao je prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda. - To ćemo sve iskoristiti da povećamo broj turista. Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu. Daljim razvojem infrastrukture prestonica će dati doprinos i u ovom segmentu turizma.

Kako je objasnio prof. dr Radojičić, u Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela. Trenutno ih je 112, ali ni to nije dovoljno za grad koji sve više razvija turističke potencijale. Gradonačelnik je podsetio i na srednjovekovnog putopisca Ibna Batutu, koji je prešao 117.000 kilometara, ali i na njegove reči o tome da nas putovanja najpre ostave bez reči, a potom nas pretvore u pripovedača.


dr Zoran Radojičić,foto Z.Jovanović

- Putovanja ljudima danas šire vidike - rekao je gradonačelnik Beograda. - Osim ekonomskog značaja, putovanja nas čine i boljim ljudima, a samim tim i čitav svet boljim svetom. Zato i vi otkrijte svoje priče na putovanjima na koje ćete se odvažiti koliko sutra.