Beograd omiljena domaća destinacija: Srpska prestonica prošle godine ugostila više od milion stranih turista

J. Su.

22. 02. 2020. u 00:15

Београд омиљена домаћа дестинација: Српска престоница прошле године угостила више од милион страних туриста

Foto P. Milošević

Ostvareno 2,7 miliona noćenja. Ima 112 hotela, a tokom 2019. godine otvoreno čak 13

NISU više Beograd i Srbija zaboravljene destinacije na svetskoj turističkoj mapi. Samo je prošle godine srpsku prestonicu posetilo više od milion stranih turista, a ostvareno je oko 2,7 miliona noćenja. Beograd beleži stalan rast broja gostiju, a samo prošle godine ih je bilo za oko devet odsto više nego u 2018. godini.

Na otvaranju Međunarodnog sajma turizma, koji se trenutno održava u Beogradu, prikazan je kratak film o domaćoj prestonici. O tome šta sve nudi Beograd, od muzeja, istorijskih i kulturnih spomenika, aktivnog provoda, pa do bogatog noćnog života.

- Verujem da će se broj stranih gostiju u Beogradu povećavati, naročito zbog toga što on ima sve što je potrebno - život aktivan 24 časa, prirodne lepote, kulturna bogatstva i istorijsku ostavštinu - kazao je prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda. - To ćemo sve iskoristiti da povećamo broj turista. Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu. Daljim razvojem infrastrukture prestonica će dati doprinos i u ovom segmentu turizma.

Kako je objasnio prof. dr Radojičić, u Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela. Trenutno ih je 112, ali ni to nije dovoljno za grad koji sve više razvija turističke potencijale. Gradonačelnik je podsetio i na srednjovekovnog putopisca Ibna Batutu, koji je prešao 117.000 kilometara, ali i na njegove reči o tome da nas putovanja najpre ostave bez reči, a potom nas pretvore u pripovedača.


dr Zoran Radojičić,foto Z.Jovanović

- Putovanja ljudima danas šire vidike - rekao je gradonačelnik Beograda. - Osim ekonomskog značaja, putovanja nas čine i boljim ljudima, a samim tim i čitav svet boljim svetom. Zato i vi otkrijte svoje priče na putovanjima na koje ćete se odvažiti koliko sutra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Рашо

22.02.2020. 09:16

То се на српском језику каже одредиште а дестинација је енглеска реч!

Глас разума

24.02.2020. 14:03

@Рашо - 90% речи у српском језику су енглеског, турског, руског, мађарског, немачког, италијанског, грчког порекла. Ако избацимо дестинацију, ништа битно се неће променити. Хрвати су покушавали да избаце све стране речи и измисле своје (самокрес уместо франциске речи пиштољ, муњовоз уместо енглеске речи трамвај, хлаче уместо италијанске речи панталоне, панталодржач уместо турске речи каиш, итд. Није важно да ли је реч нашег или страног порекла. Најважније је да народ зна шта она значи.