NAJRADOSNIJI hrišćanski praznik Božić i ove godine je obeležen liturgijom u Hramu Svetog Save, a onda tradicionalnim lomljenjem česnice na platou. Vredni pekari napravili su do sada najveći božićni kolač, koji je težio 250 kilograma. Među 5.300 parčića bila su sakrivena 33 dukata, a među najsrećnijima bili su braća Milan (12) i Toma (3,5) Radojčić, Glorija Garović (5) i Petra Milović (4).

Posle liturgije, tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi" patrijarh Irinej čestitao je okupljenim vernicima Božić. Takođe, najavio je da će Hram biti osvećen krajem septembra ili početkom oktobra ove godine.

- Svet je pred mnogim putevima izazova i neizvesnosti. Svako bi trebalo da na pravi način doživi radost današnjeg praznika. Budite blagosloveni! - kazao je poglavar SPC.

Cele godine, prema verovanju, sreća će pratiti braću Radojčić, pošto su u svojim parčićima zlatnik našli i Milan i Toma. Stariji brat, kako nam je rekla njihova majka Marija, već je imao sreće prošlog Božića, kada je takođe pronašao "paricu".


Foto: TV Studio B, printskrin

- Ovogodišnji zlatnik čuvaću zajedno sa starim. Ne mogu da verujem da sam opet dobio dukat. Baš sam zbunjen - kaže Milan, dok majka Marija potvrđuje da su zaista imali srećnu godinu.


Pročitajte još: Patrijah Irinej služio božićnu liturgiju u hramu Sveti Sava na Vračaru (FOTO)


I Glorija Garović (5), koju su prvi put roditelji doveli na lomljenje, bila je srećne ruke. Sve što je ova skromna devojčica poželela jeste - lutkica.

Unija pekara Srbije i ove godine, po 29. put, pripremila je česnicu, do sada najveću i najtežu.


- Ovogodišnji kolač bio je težak 250 kilograma, a prečnik mu je 3,8 metara. Sastojao se iz 5.300 parčića, koje smo podelili sugrađanima, a za njegovu izradu vrednim pekarima bilo je potrebno pet dana - rekao je Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije.

Inače, na pogači je ove godine bila maketa manastira Gračanica, teška 25 kilograma.

DARODAVCI

JOVAN Nikodinovski iz pekare "Nikodinovski", Marko Dragićević iz pekare "Ma-Jo", Filip Trimčević iz istoimene pekare, Ljubomir Pavlović i Dalibor Cvejić iz pekarskog centra "Lesafre", kao i Miloje Marjanović iz "Pančevačke pekare" pomogli su da se ovogodišnja česnica napravi. Dukate su Beograđanima darovali: "Iva internacional", restoran "Maksimilijan", kompanija "Veselinovići" iz Šapca i Zoran Pralica.


RADOJIČIĆ: LjUBAV I TOLERANCIJA

LOMLjENjU česnice prisustvovao je i gradonačelnik, prof. dr Zoran Radojičić, koji je rekao da mu je drago što se veliki broj Beograđana i gostiju grada okupio na mestu gde su spaljene mošti Svetog Save, kako bi zajedno proslavili Božić.

- Veoma je važno da na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika svi damo doprinos u očuvanju naše vere, tradicije i srpstva u celini. Praznik Hristovog rođenja slavimo danas sa Beograđanima. Hrist nas svakog dana podseća na ljubav, toleranciju i zahvalnost, koja je možda u vremenu u kojem živimo pomalo zaboravljena - rekao je Radojičić.