Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Иринеј служио је јутрос литургију у храму Светог Саве, на Божић, најрадоснији хришћански празник који означава рођење Христово.


Богослужењу је присуствовао министар спољних послова Ивица Дачић, генерални секретар председника државе Никола Селаковић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, београдски надбискуп Станислав Хочевар.


Након литургије, епископ ремезијански Стефан, старешина храма и помоћник патријарха, прочитао је посланицу коју поглавар СПЦ традиционлнао упућује поводом овог празника.


Патријарх Иринеј је истакао је у посланици да "главна порука и овогодишњега Божића трегба да буде да православну веру треба чувати и сачувати по сваку цену".


"Нашој духовној деци, нашем и данас многострадалном српском народу у Отаџбини и расејању, ми, његови духовни пастири, желимо да се благочестиве мисли и осећања и овог Божића обилно и трајно уселе у нас и да се сав наш живот збива у Богу и са свима светима", навео у патријарх Иринеј.


Он је "верној светосавској деци" поручио и да се не смеју заборавити Стару Србију (Косово и Метохију), као и да се према тој светињи треба опходити "као према српској заветној мисли, речи и наслеђу – неодвојивим од нашег народног бића"."Јер, управо су о томе својом крвљу сведочили хорови српских мученика и новомученика свих векова. Данас на Божић најсвечаније поменимо косовске, јасеновачке, градинске, и мученике свих осталих стратишта", рекао је патријарх Иринеј.


Божић се слави три дана, први је 7. јануара, када ујутру пре свитања звоне сва звона на православним храмовима објављујући долазак божићног славља.


На Божић, рано пре подне, у кућу долази положајник. То је гост, по договору са домаћином, мада може бити и неки случајни намерник. У здравици укућанима пожели здравље, много среће и новца.


Прочитајте још: Поноћна литургија у Храму Светог Саве


Пре литургије, замеси се тесто од којег се пече погача – чесница, у коју се стави новчић. Износи се на на сто, где је већ постављен свечани ручак, окреће се као славски колач и ломи на онолико делова колико има укућана.Међусобни поздрав је Христос се роди и Ваистину се роди. Овако се поздравља од Божића до Богојављења.
Након што се Иринеј обратио окупљеним грађанимаиспред Храма Светог Саве и најавио освећење овог здања крајем септембра или почеткомоктобра, комаде Божићнечеснице делилису Иринеј, принц Александар и градоначелникРадојичић.