Na kasama samo biorazgradive kese

S. V.

četvrtak, 26. 12. 2019. u 20:00

На касама само биоразградиве кесе

Biće uvedene papirne i platnene vrećice Jaroslav Pap/Tanjug

Od 1. januara na snazi usvojena odluka o zabrani upotrebe plastičnih vrećica u trgovinskim lancima. Kontrolu novog propisa bi trebalo da sprovodi opštinska komunalna inspekcija
U BEOGRADSKIM prodavnicama od 1. januara i dalje će u upotrebi biti plastične kese, ali biorazgradive. Odbornici Skupštine grada letos su usvojili Odluku o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje, prema kojoj se zabranjuju plastične kese na teritoriji Beograda.

Kako, za "Novosti", objašnjavaju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, sugrađani će kupljene proizvode ubuduće pakovati u biorazgradivu ambalažu.

- Plastična kesa, u skladu sa Odlukom o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje robe i usluga, je kesa koja mora biti isključivo oksorazgradiva, odnosno biorazgradiva - navode, za "Novosti", iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. - Mora sadržati aditive koji se dodaju procesu proizvodnje za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju, tako da one vremenom ubrzavaju fragmentaciju plastičnog materijala u mikrofragmente.

Iz Gradske uprave kažu da su trgovci dužni da na kasi u svim maloprodajnim objektima i uslužnim delatnostima na teritoriji prestonice, potrošačima stave na raspolaganje razgradive plastične kese za višekratnu upotrebu, papirne vrećice i platnene torbe koje su pogodne za reciklažu.
NAPLATA PLASTIČNE kese u gotovo svim lancima supermarketa i drogerija se plaćaju. Ta praksa počela je sredinom prošle godine. To je, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, smanjilo njihovu upotrebu za oko 60 odsto. Plastične vrećice i dalje se ne naplaćuju u pekarama, knjižarama, apotekama...


PROČITAJTE JOŠ - Od 1.januara zabranjene plastične kese: Znate li koliko će vas koštati papirne?
- Uslovi koje moraju da ispunjavaju razgradive kese definisani su Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese. Jedna od akreditovanih organizacija koja izdaje sertifikat o ispunjenim kriterijumima je Tehnološki fakultet u Novom Sadu.

Za kontrolu upotrebe plastičnih kesa biće nadležne opštinske komunalne inspekcije koje će, ukoliko utvrde nepravilnosti, izdavati prekršajne naloge preduzetnicima, pravnim i odgovornim licima. Takođe, ispekcija će se obavljati i po službenoj dužnosti, kao i po prijavama sugrađana.