EVO I DOKAZA: Beogradski naučnici jednom slikom pokazali koliko je bio zagađen vazduh u prestonici (FOTO)

Novosti Online/Lj. B.

29. 10. 2019. u 15:12

Naučnici iz Instituta za fiziku u dva navrata po 24 časa filtrirali oko 55 kubnih metara vazduha, pa slikali filtere

ЕВО И ДОКАЗА: Београдски научници једном сликом показали колико је био загађен ваздух у престоници (ФОТО)

Foto: P. Mitić

NAUČNICI iz Instituta za fiziku u Beogradu izveli su eksperiment kako bi pokazali koliko je velika bila zagađenost vazduha u prestonici.

Pročitajte još: Lakše se diše: Posle oblaka smoga iznad Beograda, izašla nova analiza vazduha

Oni su u dva navrata po 24 časa filtrirali oko 55 kubnih metara vazduha 24/25. i 25/26. oktobra, a fotografija crnih filtera govori sama za sebe. Poređenja radi, iznad prljavih nalazi se čist filter.

Tako su nastali filteri koji pokazuju da je koncentracija povišena u odnosu na granične vrednosti, a naši rezultati se poklapaju sa onim koje ima SEPA i Gradski zavod za javno zdravlje. Ovako je za "Novosti" dr Mira Aničić Urošević viši naučni saradnik Instituta za fiziku, pojasnila fotografiju koja kruži internetom na kojoj se može videti izgled filtera nakon dvadesetčetvoročasovnog filtriranja oko 55 kubnih metara vazduha za 24. i 25. te za 25. i 26. oktobar.

Naša sagovornica dodaje dodaje da su merenja vršena u Zemunu gde se Institut nalazi i da se pokazalo da je vazduh zagađen isto kao i na mestima gde su merenja vršili SEPA i Gradski zavod za javno zdravlje.

Luka Ilić, diplomirani metorolog i istraživač saradnik u Instititu za fiziku kaže za naš list da su ove čestice izmerene zbog nepovoljne meteorološke koncentracije.

- Razlog zagađenja je pojava jakih prizremnih inverzija koje su sprečile kretanje vazduha u vertikalnom pravcu i mešanje sa čistim vazduhom na visini. U nedostatku vetra i padavina došlo je do nagomilavanja čestica u prizemnom sloju vazduha - pojašnjava Luka Ilić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Deda

30.10.2019. 07:56

Koliko smo zagadjeni nebi me iznenadilo da nam se poveca ekoloska taksa (kao da ce vazduh biti cistiji ako nam to naplatite), ili neki drugi izgovor za uzimanj novca.