Stojčić: Most će biti tamo gde budu želeli građani

S. B. M. - G. N.

12. 10. 2019. u 11:41

Marko Stojčić, gradski urbanista, o najavljenom premeštanju Starog Savskog prelaza na prostor parka Ušće

Стојчић: Мост ће бити тамо где буду желели грађани

Foto: N. Fifić

NAJAVA da će Stari Savski most biti premešten u park Ušće, izazvala je oštre reakcije dela javnosti. Kako za "Novosti" objašnjava gradski urbanista Marko Stojčić, ovo nije konačna odluka, već će sugrađani tek dati svoje mišljenje u anketi, koja će tokom naredne sedmice biti objavljena na zvaničnoj stranici Grada.

Zabuna među sugrađanima, koji su raspravljali na ovu temu na društvenim mrežama, nastala je zbog toga što je anketa već bila sprovedena pre dve godine. Tada park Ušće, kao potencijalna lokacija za most, nije postojala.

- Osim pitanja Beograđanima da li žele da Savski most bude u Bloku 70a ili na Lidu, postojala je opcija da se napišu predlozi - objašnjava prestonički arhitekta. - Nekome je pala na pamet ideja da se on premesti u park Ušće i o tome smo počeli da razmišljamo kada smo troškove izmeštanja mosta stavili na papir.

Kako kaže Marko Stojčić, Lido je aktuelno svega dva meseca godišnje i premeštanjem mosta na tu lokaciju mnogo bi moralo da se uništi od zemunske obale, a narušio bi se i izgled ostrva. Stoga, spajanje Bloka 70a sa Adom Ciganlijom činilo se kao bolja opcija.

- Rasklapanje Starog Savskog mosta, a potom njegovo ukalapanje sa postojećim saobraćajnicama, koštalo bi skoro 13 miliona evra. Za isti novac možemo da napravimo pešačko-biciklistički most koji bi spojio Novi Beograd i Savsko jezero, ali i da Stari železnički most kao skulpturu premestimo na Ušće. Ideja je da se ispod Savskog mosta u parku Ušće nađu galerije i ugostiteljski objekti, po uzoru na Central park u NJujorku. Na taj način bi se očuvalo sećanje na to kako je nastao i ostao u Beogradu - priča Stojčić.

Od naredne nedelje, glasanje će opet biti na snazi na zvaničnoj internet-

-stranici Grada Beograda. Kako nam je otkrio urbanista, biće predstavljeni grafički prikazi oba predloga - izgled Savskog mosta na Adi Ciganliji i izgled konstrukcije kao figure u parku Ušće. U oba slučaja, građani će moći da vide i vrednosti investicija. Poslednju reč imaće Beograđani u anketi koja će trajati 45 dana.

BASTAĆ: "BRANIĆEMO MOST"

PREDSEDNIK beogradskog odbora Stranke slobode i pravde i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, uputio je juče pismo gradskom urbanisti Marku Stojčiću. Između ostalog, on je upozorio gradske vlasti da odustanu od planova za uklanjanje Starog Savskog mosta i poručio im da će "ga braniti".Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)