Jedan klik do prijave boravka

B. Borisavljević

01. 09. 2019. u 17:02

Један клик до пријаве боравка

Foto P. Mitić

Digitalizacija pisanih materijala u istorijskom arhivu grada. Do kraja godine biće arhivirane i crkvene knjige

ISTORIJSKI arhiv grada završio je digitalizaciju svih kartona iz Policijske uprave Beograda o prijavi boravka građana pravoslavne i katoličke veroispovesti u prestonici od 1839. godine, a do kraja godine biće urađena i za blizu 500.000 crkvenih knjiga, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Prema rečima Vesića, biće urađena i digitalizacija urbanističkih i tehničkih projekata. Među njima su svi projekti zgrada do sedamdesetih godina prošlog veka, kao i onih sa Novog Beograda koje su građene do devedesetih godina 20. veka.

- U planu je i digitalizacija poslovnih knjiga, koja će omogućiti građanima da rešavaju svoje statuse pred PIO fondom - navodi Vesić. - Sve to je u skladu sa namerom Vlade Srbije da sva istorijska građa bude digitalizovana, jer to građanima omogućava brzo i efikasno rešavanje problema koji se odnose na penzione zahteve u preduzećima.

Pročitajte još - Kršenje Zakona o strancima: Izgovor je zaboravnost

Vesić ističe da se ulaganjem u Istorijski arhiv Beograda ne čuva se samo istorijska građa i kolektivno sećanje, već se i građanima omogućava da na brz i efikasan način dođu do potrebnih podataka, kako bi rešili svoje potrebe pred drugim državnim organima.

Grad je uložio više od 140 miliona dinara u sređivanje sistema zaštite od požara, klimatizacije, grejanja i led rasvete. U okviru ovog najvećeg kulturnog projekta u prestonici sređena su dva depoa velične od po oko 1.200 metara kvadratnih, u koje je smešteno oko 13 kilometra arhivske građe.


- Depoi koji su rekonstruisani omogućavaju mnogo bolji rad na čuvanju i smeštaju arhivske građe - kaže Dragan Gačić, direktor Istorijskog arhiva grada. - U pitanju su najmoderniji sistemi klimatizacije, grejanja, i, što je najbitnije, protivpožarnog sistema.


LIČNA KARTA

POSLOVNI prostor Istorijskog arhiva Beograda obuhvata 4.890 kvadratnih metara. Ovu ustanovu godišnje poseti oko 8.000 korisnika, zainteresovanih za naučno istraživanje, izdavanje javnih dokumenata radi regulisanja privatnopravnih potreba ili posete galeriji.

Ova ustanova bavi se zaštitom arhivske građe svih 17 opština, kao i pisanog materijala iz oblasti uprave, sudstva, prosvete, kulture, socijaln zaštite, zdravstva, privrede, bankarstva...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SrZr

01.09.2019. 19:02

Odavno je to moglo da se uradi,samo nije bilo inicinative,a sada pošto se ništa ne radi i ovo je veoma "bitna" stvar..