Pilot projekat: Nastava samo u jednoj smeni

B. Borisavljević

05. 08. 2019. u 18:14

Od septembra startuje pilot-projekat u 26 osnovnih škola i 23 izdvojena odeljenja. Aktivnostima će đaci kreativno ispuniti vreme. Ovakav način rada povezan je sa procesom vaspitavanja mališana

Пилот пројекат: Настава само у једној смени

Jedna od aktivnosti za mališane je i umetnost,foto D.Dozet

U 26 matičnih osnovnih škola i 23 izdvojena odeljenja u prestonici, od 1. septembra zaživeće jednosmenska nastava, saznajemo u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pilot-projektom će biti obuhvaćeni učenici od prvog do osmog razreda koji budu želeli da učestvuju u nekoj od aktivnosti koje su predložile škole. Oni će imati obezbeđen ručak.

Kako ističu u Ministarstvu, među aktivnostima koje su ponudile škole su - podrška učenju, umetnost, sport, zaštita zdravlja, preduzetništvo, rad u učeničkim zadrugama, istraživanje okoline, astronomija, drama, kreativno pisanje... Preduslov da osmoletka učestvuje u ovom projektu je da je moguć rad u jednoj smeni, kako bi vreme u popodnevnim časovima bilo korišćeno za različite aktivnosti.

- Zainteresovanost učenika je jedini kriterijum za realizaciju nekog od modela obogaćenog jednosmenskog rada - kažu u Ministarstvu. - Ovakvim načinom rada, slobodno vreme učenika se ispunjava aktivnostima koje je škola predložila i koje su povezane procesom vaspitanja. Prednost ovog načina rada je što se programi prilagođavaju potrebama učenika, sa mogućnošću da ih škole koriguju u zavisnosti od interesovanja, ali i procene svrsishodnosti i uspešnosti realizacije programa.

Nastava će počinjati u uobičajeno vreme za prvu smenu. Kako većina roditelja radi od 9 do 17 časova školarci su, uglavnom, bili prepušteni sami sebi dok oni ne dođu sa posla. Ovim pilot-projektom je predviđeno da im se to vreme ispuni, tako da sada moći da ga iskoriste da urade domaći zadatak, uče strani jezik, bave se sportom, sviraju instrument... Takođe, školarci će moći da se okušaju i kao "privrednici", i da u učeničkoj zadruzi stiču preduzetničke veštine.


Nastava će počinjati u uobičajeno vreme za prvu smenu,foto D.Dozet

U Ministarstvu ističu da nije reč ni o celodnevnoj nastavi, ni o produženom boravku, koji već postoje u školama. Celodnevna nastava se odvija tako što učenici imaju nastavu i pre i posle podne, gde deca rade domaće zadatke, uče... U produženom boravku, pre ili posle časova, oni uče ili rade zadatke.


PROČITAJTE JOŠ:
Mame brinu zbog temperature

PROBLEM PROSTOR

Nastava samo u prepodnevnoj smeni moguća je u školama koje nemaju mnogo učenika. Iako su nadležni najavili da bi do 2030. godine trebalo da zaživi u svim osmoletkama, pitanje je koliko je to ostvarljivo. U prvoj fazi, od septembra, planirano je da pilot-projekat zaživi u 210 škola u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije