AMBROZIJA, koja je i prošle godine gušila Beograđane, bujala po neuređenim prestoničkim površinama, zaraslim dvorištima nekadašnjih fabrika, napuštenim poljoprivrednim njivama i mestima za koje niko nije bio nadležan, ove godine biće "popisana" i sistemski uništena.

Ukoliko odbornici Grada Beograda na predstojećoj sednici usvoje Program o ambroziji kao zdravstvenom riziku i suzbijanju ove biljke na neuređenim površinama na teritoriji prestonice, od aprila do septembra sprovodiće se dve faze "borbe". Takođe, planirano je da Zavod za biocide i medicinsku ekologiju nabavi uređaj Pollen Monitor BA500, zbog prikupljanja i analize polenovih zrna na gorućim lokacijama u Beogradu. Ovaj sistem je potpuno automatizovan, rezultati su veoma precizni, ne zavise od meteoroloških prilika i prepoznaje 38 različitih vrsta polena.

Pročitajte još - Ambrozija zatrovala ceo grad

- U prvoj fazi mapiraće se rasprostranjenost ambrozije na neuređenim površinama, gradskom zemljištu na teritoriji grada od aprila do septembra - navodi se u Programu Sekretarijata za zdravstvo. - Tokom druge faze, ambrozija će se suzbijati na označenim lokacijama na teritoriji Beograda koja obuhvata hemijske mere koje će se primenjivati na svake tri nedelje, u periodu od juna do septembra. Za sprovođenje ovog programa obezbeđena su sredstva u budžetu Grada Beograda za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 59.856.000 dinara.

S obzirom na to da je prošle godine iz gradske kase izdvojeno duplo manje novca za suzbijanje ambrozije, te da je borba nadležnih sa ovim korovom bila prilično neuspešna, što zbog nesavesnih vlasnika parcela koji nisu hteli da kose biljku jer im nije smetala, što zbog zemljišta za koje se "nije znalo kome pripada", u Programu su detaljno navedene potencijalne "kritične" lokacije, po svim beogradskim opštinama.

Pročitajte još - Ambrozije čak 10 puta više!

Tako su, na primer, na Paliluli označeni prolazi i površine između kuća i TC "Šopi", parkovi kod škole i groblja u Borči, delovi zemljišta iza DZ "Krnjača", nehigijensko naselje kod Pančevačkog mosta, Ovčanski put, neuređeno tlo kod Ade Huje...

RASPROSTRANjENOST

AMBROZIJA je prošle godine dostigla vrhunac rasprostranjenosti na teritoriji Beograda u poslednjih sedam godina, podaci su iz Sekretarijata za zdravstvo. U odnosu na vegetacijsku 2011. godinu, u 2018. godini sistematsko hemijsko suzbijanje ambrozije sa neuređenih javnih površina na teritoriji Grada povećano je za 18 odsto.