Mišković vlasnik i „Sava centra”

M. STANOJKOVIĆ

21. 03. 2018. u 22:15

Na poziv za rekonstrukciju kongresne dvorane po principu javno-privatnog partnerstva javila se samo kompanija "Delta holding". U Gradu navode da neće biti produženja roka za zainteresovane investitore

Мишковић власник и „Сава центра”

NAKON tri neuspela tendera za javno-privatno partnerstvo za rekonstrukciju i upravljanje najvećim kongresnim objektom u prestonici, juče je na produženi konkurs pristigla samo jedna ponuda. Komapanija "Delta holding" Miroslava Miškovića jedina je zainteresovana da uloži novac u Sava centar. A kako navode u Gradu, dodatnog produženja roka neće biti.

Iako je "Delta" još na početku bila voljna da investira u rekonstrukciju Sava centra i svoje uslove predočila u neobavezujućoj ponudi 2016. godine, od prethodnog kruga tendera odustala je zbog promenjenih uslova. Ipak, ovoga puta rešena je da Gradu postane partner i zajednički obnove ovu kongresnu dvoranu. U "Delti" opširniji komentar na to što su jedini koji su konkurisali nisu imali, a, kako kažu, sada je odluka na Gradu. Dok i zvanično ne bude saopšteno ime izabranog partnera, neće se oglašavati.


PROČITAJTE JOŠ:
Vazduh prve kategorije

Produženi rok za dostavljanje dokumentacije u prvoj fazi ovog javnog poziva istekao je juče, a, kako se navodi na portalu javnih nabavki Grada, u skladu sa tim, blagovremeno će biti produžen i rok za drugu fazu.

U prvoj fazi zainteresovana firma imala je obavezu da dostavi dokaze o ispunjenju pravnog i kadrovskog kapaciteta. Takođe, mora da ispuni i finansijski, odnosno da ima ostvarene prihode na godišnjem nivou od najmanje 20 miliona evra. Ukoliko ispune uslove u prvoj, u drugoj fazi moraju da dostave finansijsku ponudu da su spremni da ulože 12,5 miliona evra, biznis plan za period od deset godina, kao i plan rekonstrukcije.

Da podsetimo, ranije su za preuređenje Sava centra bili zainteresovani i konzorcijum koji čine Aerodrom "Nikola Tesla", "Energoprojekt" i "Beogradski sajam". Tada su bili voljni da ulože 30 miliona evra u početnoj fazi, a kasnije još novca. Prema tadašnjim planovima, kada bi Aerodrom preuzeo rekonstrukciju, objekat bi promenio ime u "Kongresni centar Aerodrom Nikola Tesla".

U jednom trenutku, kada na tržištu nije bilo zainteresovanih investitora, i Grad je razmatrao mogućnost da novcem iz budžeta obnovi ovaj objekat.


ISKUSTVO U OBLASTI TURIZMA

POD rekonstrukcijom se podrazumeva kompletno renoviranje kongresne i opšte infrastrukture, sa posebnim naglaskom na mogućnost izgradnje novih sadržaja i unapređenje energetske efikasnosti.

Za upravljanje je neophodan profesionalni menadžment sa iskustvom u turizmu i sa iskustvom upravljanja kongresnim centrima slične veličine.

OTPIS DUGOVA

SKUPŠTINA grada u novembru prošle godine usvojila je zaključak kojim se nalaže od gradskih komunalnih preduzeća da otpišu dugovanja koja Sava centra ima prema njima.

Među preduzećima od kojih je zatraženo da otpišu potraživanja su "Beogradske elektrane", "Gradska čistoća" i "Beogradski vodovod i kanalizacija". To je oko 80 odsto ukupnih obaveza prema gradskim javnim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)