Obnavljaju zemunsku tvrđavu

M. T. KOVAČEVIĆ

12. 02. 2018. u 19:08

Обнављају земунску тврђаву

Zid je ostatak nekadašnjeg utvrđenja ispred Kule Foto A. Stanković

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture obavio opsežna istraživanja i uradio projekat. Rekonstruisana citadela biće turistički biser ovog dela prestonice

BEOGRAD bi u narednim godinama mogao da dobije još jedan turistički biser. Planira se obnova srednjovekovne Zemunske tvrđave. Projekat rekonstrukcije i restauracije uradio je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture. Opština Zemun će ove godine aplicirati kod nadležnih republičkih organa da obezbedi sredstva za realizaciju radova. Od citadele, gotskog tipa, ostali su temelji kružnih kula i nadzemni ostaci zidova visine do dva metra. Unutar utvrđenja, danas se nalazi Kula Sibinjanin Janka (podignuta 1896), a u neposrednoj blizini letnja pozornica i nekoliko ugostiteljskih objekata.

PROČITAJTE JOŠ - Muzej grada u novom prostoru, dogodine uređenje Gardoša

Prema rečima Olivere Vučković, v. d. direktora Zavoda, stručnjaci ove gradske institucije su 2016. godine završili obimna istraživanja.

- Imamo projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave, koji podrazumeva statičku sanaciju i obnovu obrušene jugoistočne kule i obnovu lica bedema - za "Novosti" otkriva Olivera Vučković.

Zahtevan i obiman posao obavili su Ljiljana Konta i Rade Mrlješ, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

PROČITAJTE JOŠ - Gardoš: Novo ruho za staru damu

- Cilj izrade projekta bio je da se ostaci bedema Zemunske tvrđave konsoliduju i restauriraju u onoj meri u kojoj postoje pouzdani podaci o njenom izgledu - objašnjava Mrlješ. - Takođe je bilo važno da se kroz prezentaciju kulturnog dobra prepozna osnovni gabarit citadele, kao i njena forma. Srednjovekovno utvrđenje na vrhu Gardoša podignuto je krajem 14. i početkom 15. veka. Na dominantnom lesnom uzvišenju iznad Dunava, austrougarska utvrda bila je 30 puta 32 metra. Na uglovima je imala kružne kupole. Bedemi tvrđave su zidani u kombinaciji kamena i opeke.

Olivera Vučković

- Četvorougaoni zamak, sa po jednom kružnom kulom na svakoj strani, sačuvan je u delovima spoljnih zidova i kula u visini do dva metra. Zidovi su od lomljenog kamena, obloženi opekom u krečnom malteru - priča Mrlješ, objašnjavajući da ruševine tvrđave predstavljaju najstarije ostatke starog Zemuna.

Pogodan položaj i zaštićenost od poplava predstavljali su pogodne uslove za osnivanje naselja na ovom mestu i u starijim periodima. Velike količine arheološkog materijala iz halštata i bronzanog doba svedoče da je Gardoš bio naseljen i u praistoriji. Iskopavanjima koja je Muzej grada Beograda izvršio 1971. i 1972. godine, ispod severoistočne kule su otkriveni ostaci grobnica iz kasnoantičkog perioda, što indicira da je na ovom prostoru u antici postajala nekropola.


MATIĆ: PRIPREMAMO DOKUMENTACIJU

REKONSTRUKCIJOM tvrđave, Opština Zemun postala bi jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija u Srbiji. - To nam je jedan od prioriteta. Pripremamo svu neophodnu dokumentaciju.

Planiramo da apliciramo kod nadležnih institucija i resornih ministarstava - za "Novosti" priča Dejan Matić (na slici), predsednik Opštine Zemun.


SVEDOK ISTORIJE

PREMA nepotvrđenim izvorima, tvrđava se pominje još u IX veku, a zatim često posle XII veka. Smatra se da su postojeći zidovi iz XIV ili XV veka. Na Prandšteterovoj minijaturi iz 1608. godine zamak je sačuvan i pokriven, dok se na panoramama Zemuna već od XVIII veka nalazi u ruševinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

mr no

13.02.2018. 12:06

Da biobnovili tvrđavu, treba da uklone više desetina objekata (legalnih ili nelegalnih). Bez mnogo vremena i para (za eksproprijaciju i rušenje), nema od toga ništa.