Beogradske priče: Granata koja je poštedela Ružicu

Zoran Nikolić

06. 07. 2017. u 10:28

Београдске приче: Граната која је поштедела Ружицу
Teška sećanja na sudbinu vojničke crkve na Beogradskoj tvrđavi. U Prvom svetskom ratu Austrougari uputili projektil koji se zario u zidine, a vojska ga uspešno uklonila 1926. godine

PRE nešto više od jednog veka, naši preci su odenuli vojničke uniforme, iako su bili znatno slabiji od preglomazne i prežderane Austrougarske, i odlučili da joj stanu na put kojim je htela da pregazi Balkan i uništi Srbiju.

Ta generacija koja je branila Beograd, prvo 1914, a potom 1915. godine, brojala je hiljade heroja koji su se pred bitke pričestili u Crkvi Ružici, koja je bila vojnički hram. Potom su se spustili u rovove pored Save i Dunava, gde ih je najveći broj smrtno nastradao.

Danas su njihovi ostaci u kosturnicama na Novom groblju, kao i u Jakšićevoj kuli, nedaleko od Crkve Ružice.

Na izložbi koja je ovih dana održana u galeriji Vojnog muzeja pod nazivom "Okupirana Srbija 1915 - 1918", autora Anđelije Radović, videli smo još jedan deo "nedopričane" pripovesti o ovom hramu.

Autorka je u jednom delu postavke izložila jednu od haubičkih granata kakve su ispaljivane na Beograd. U postavci Vojnog muzeja postoji i granata od 402 milimetara ispaljena iz "merzera".

- Ova granata se zarila u zidine Beogradske tvrđave iznad same vojničke Crkve Ružice, oktobra 1915. godine - objašnjava Radović. - Crkva je tih dana bila već veoma oštećena i spolja i iznutra, o čemu svedoče fotografije sačuvane iz tog doba. Da je ova razorna granata eksplodirala, bili bi sravnjeni sa zemljom i crkva i deo zidina i kule iznad nje.

- Podaci iz 1926. godine govore da je pukovnik Miloš Obradović, komandant Artiljerijsko-tehničkog zavoda, sa svojim timom izvršio delaboraciju granate - zaključuje Radović. - To znači da je uklonjena i učinjena bezopasnom. Košuljica granate bila je teška 900 kilograma, a eksplozivno punjenje bilo je sačinjeno od 96 kilograma trotila. Javnost je pomno pratila razvoj događaja putem štampanih medija, a posle Obradovićeve akcije, tvrđava je ponovo postala bezbedna.

Tako je smrtonosna "pošiljka" kakve su Austrougari nemilice "slali" ka Beogradu ostala bezopasna. Danas je granata eksponat Vojnog muzeja, a u ono vreme mogla je da napravi fatalnu štetu i pogibelj u ionako teško izranjavljenom Beogradu.


Unutrašnjost hrama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

aleksandar Nedok

06.07.2017. 11:30

Odbrana Beograda 1914/15 je jedna od najherojskijih epopeja Velikog rata.Branili su ga vojnici i dobrovoljci od golobradih momčića do staraca, od seljačića do akademika. Jedan od mojih dedova, akademik, dobrovoljac, preplivao je rukavac Save kod Ade ciganlije da bi braniocima na maloj adi preneo poruku komande, 10-godišnji dečaci nosili su hranu braniocima u prednjim rovovima a žene i devojke izvlačile su ranjenike iz prvih borbenih redova. Skoro svi Sremci iz dobrovoljačkog odreda izginuli su.