RADOVI na rekonstrukciji bioskopa "Balkan", koji su više puta započinjani, pa prekinuti zbog sudskih sporova, u punom su jeku. Skele i građevinske mašine ispunile su bioskopsku salu, a trenutno je u toku čišćenje i obnova oštećene ornamentike. Prema najavama vlasnika Saše Marčete, ako obnova bude tekla po planu, u kultnom zdanju u Braće Jugovića prvu filmsku projekciju Beograđani će moći da pogledaju u oktobru 2018. godine.

Iako je krajem prošle godine oglas za rentiranje koji je osvanuo na fasadi bioskopa podgrejao sumnju da će nekada omiljeno stecište filmofila otići u prošlost, obnova je ipak započeta. Radovi su u fazi čišćenja skulptura, a ceo proces glancanja ornamentike pod budnim je okom Zavoda za zaštitu spomenika. Kako su se "Novosti" uverile, unutrašnjost zgrade "okupirale" su skele i majstori, koji oronulom zdanju daju novo ruho.

- Ovo su najsporiji radovi, jer zahtevaju da se svaka skulptura ručno očisti, prefarba i zaštiti - kaže Saša Marčeta, vlasnik "Balkana". - S obzirom na to da je zdanje pod zaštitom, idejno rešenje poslali smo Zavodu.

Kada ova faza bude završena, sledi betoniranje, čišćenje, radovi na instalacijama i opremanje prostora. A prezentacija maketa, koja obuhvata malu i veliku scenu, bioskopski i galerijski prostor, kao i salu za prateću ugostiteljsku delatnost, biće izložena na uvid javnosti.

- Iako nismo u obavezi, želimo da se izvrši javna prezentacija projekta na javnoj raspravi, gde bi građani mogli da daju svoje sugestije - kaže Marčeta. - Probaćemo da sredstva za nastavak obezbedimo putem projektnog finansiranja, jer je sve ovo dosad samostalno urađeno. Kao što sam i ranije obećao, krajem sledeće godine bioskop će proraditi.


NISU PRIHVATILI KOMERCIJALNE PONUDE

RENOVIRANjE bioskopa "Balkan" počelo je 2014. godine, a, prema tadašnjim procenama, obnova je trebalo da bude završena u maju 2015. Međutim, radovi su zaustavljeni zbog spora između investitora "Beobana" i izvođača radova "As komerc stana". Nakon toga, u decembru prošle godine objavljen je oglas za zakup prostora bioskopa "Balkan". Uslov je bio da neko preuzme objekat i uloži u njegovu rekonstrukciju. S obzirom na to da nije bilo ponuđača koji bi prihvatili njegovu postojeću namenu, od izdavanja se odustalo.