SMRAD koji se godinama širi iz rukavca na Dunavu kod Karaburme konačno će biti neutralisan, tako što će se problematično močvarno tlo zatrpati zemljom. Ovu akciju pokrenula je Opština Palilula, a asistenciju dobijaju od Grada Beograda i brojnih preduzeća. Prema rečima radnika sa terena, kamioni zemlju dovoze sa gradilišta "Beograda na vodi".

Da bi se rešili problemi žitelja Karaburme, Višnjice i Višnjičke banje bilo je potrebno da se uradi nekoliko pripremnih poslova. Izmeštanje cevi ka Velikom Selu, gde se planira izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, trebalo bi da počne krajem aprila. Međutim, do cevi koje su navodno prepune, zapušene i u kojima su fekalije počele da se vraćaju nazad, ne može da se dođe. Zbog toga su iz opštine Palilula rešili da počnu sa zatrpavanjem rukavca kako bi radovi na izmeštanju ka Velikom Selu konačno počeli da se realizuju.

- U aprilu počinje izmeštanje cevi, a pre toga moramo da obezbedimo sve uslove za to - kaže Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula. - Analize su pokazale da će zatrpavanjem rukavca nakon izmeštanja cevi fekalije koje su se godinama izlivale u ovaj deo Dunava biti neutralisane.

REKONSTRUKCIJA KOLOVOZA OSIM radova na zatrpavanju rukavca, reporteri "Novosti" zatekli su i radnike JP "Beograd put", koji su krpili rupe na kolovozu na ulazu u Adu Huju. - Trenutno radimo na sanaciji kolovoza, ovi radovi biće brzo gotovi i put će biti bolji - kažu radnici JP "Beograd put".

Kamioni "Milenijum tima", firme koja gradi "Beograd na vodi", donose velike količine zemljišta koje polako zatrpavaju rukavac. Prema rečima radnika koje su reporteri "Novosti" zatekli na terenu, zemlja i ostali materijali navodno se dovlače sa pomenutog gradilišta u centru Beograda. Zbog velikog intenziteta radova, kamioni puni zemlje na Adu Huju pristizali su gotovo na svaka dva minuta.

UKLONjENA DEPONIJA

KAKO kažu radnici koje su reporteri "Novosti" zatekli na terenu, pre nego što je počelo zatrpavanje rukavca morala je da se ukloni deponija.

- Prvo smo morali da uklonimo velike količine smeća. Tek onda smo mogli da dopremimo zemlju i počnemo da zatrpavamo Dunavac - kaže jedan od radnika.