Topčiderka ima čak 219 izvora zagađenja, ali može da se očisti!

I. Kovačić

14. 07. 2016. u 23:59

Završen plan revitalizacije jedine prestoničke reke. Ako zaživi projekat Instituta za šumarstvo i Fakulteta "Futura", reku čeka obnova

Топчидерка има чак 219 извора загађења, али може да се очисти!

Tri potočića grade reku Foto N. Skenderija

PROJEKAT revitalizacije Topčiderske reke, koji je podrazumevao postavljanje posebno konstruisanih bioloških sistema za podsticaj prečišćavanja zagađene vode, nedavno je završen. Na njemu su od septembra 2014. do juna ove godine radili Institut za šumarstvo i Fakultet za primenjenu ekologiju "Futura" iz Beograda.

- Radi se na postignutim rezultatima i zaključcima sprovođenja i održivosti ovog projekta - rekla je Ivana Petrić sa Fakulteta "Futura".

Umesto ponos, Topčiderska reka je danas crna ekološka tačka glavnog grada. Stručnjaci su terenskim ispitivanjem utvrdili da postoji 219 izvora zagađenja na ovoj rečici dugoj svega 31 kilometar. NJene obale su deponije smeća, rečno korito zatrpano kabastim otpadom i služi kao ispust za fekalne vode.

- Topčiderska reka izvire u Ripnju ispod železničkog mosta, a ne u Lipovici, kako piše u "Prosvetinoj" enciklopediji - kaže Dragan Petrović, inženjer mašinstva u penziji iz Bubanje kod Ripnja. - Mesto nastanka reci je odredilo ime, jer se Ripanj nekad nalazio pod vlašću izvesnog Enej-bega, koji je imao topovsku tvrđavu na Avali. Tako je narod vremenom ovu reku nazvao po dve turske reči, topčija - rukovodilac topom i dere - dolina ili klanac.

Zahvaljujući Draganu Petroviću, ekipa "Novosti" imala je priliku da ode do doline gde se reka formira.

- Ovde je mesto gde se susreću tri potoka koja čine Topčidersku reku - objašnjava Petrović. - Dva su veća, dok treći presuši s vremena na vreme. Prvi veći se u literaturi pominje kao Duboki ili Veliki potok, a drugi kao Đisinac. Od ovog lokaliteta koji je obrastao gustim šibljem i rastinjem Topčiderska reka većim delom teče kroz naselje Ripanj. Odatle prelazi dolinom Rakovice, zbog čega je nazivaju i Rakovička reka, jednim delom Savskim vencem i uliva se u Čukarički rukavac nedaleko od novog mosta na Adi.


BEOGRAĐANKA

TOPČIDERKA je "prava Beograđanka", jedina reka koja izvire i uliva se na području Beograda. Ta činjenica je malo poznata, jer se Beograđani Topčiderke sete uglavnom kad preplavi korito. Još manje je poznato gde nastaje i kako je dobila ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

misa tumbas

15.07.2016. 00:06

ljudi to tece blizu moje kuce...garantujem da je najzagadjenija voda na svetu.Ma nema konkurenciju ni blizu.

Dragana

03.11.2018. 12:17

@misa tumbas - Jeste, najzagadjenija reka u Srbiji pouzdano znam iz prve ruke.

Srbin

15.07.2016. 00:33

Nema potrebe da se iko stara o revitalizaciji Topciderske reke to su vec uradili nasi vrli "politicari", zatvorili su "21 maj", "Rekord", "Livnicu", "Jugostroj", "Frigostroj", Fabriku traktora "Rakovica" i jos nekoliko firmi koje su zagadjivale reku, pa sad kazite da nam je vlast losa i da ne misli na nas svoje podanike!

dragan

15.07.2016. 05:51

Pa prijavite zagadjivace,ako ih inspekcija ne kazni krivicno prijavite inspektore.Nemojte ni da pocinjete sa ciscenjem ako ne sprecite zagadjenja.

dzonni

27.07.2016. 15:51

Projekat revitalizacije je dao u pocetku odlicne rezultate..neznam sta su radili ali je reka tokom jula bila cista i bistra kao nekada....sada krajem jula opet vidim da je zagadjena i da opet teku fekalije...zar je uspeh trajao samo tako kratko....prijavite te zagadjivace koji pustaju kanalizaciju u reku