Grejanje i struja iz otpada od 2019.

J. N.

03. 05. 2016. u 23:59

U toku drugi krug tendera za deponiju u Vinči, od 11 firmi pet ušlo u uži izbor

Грејање и струја из отпада од 2019.

OD UKUPNO 11 firmi koje su se prijavile na tender za izbor privatnog partnera koji će sa gradom srediti deponiju u Vinči, izgraditi postrojenje za upravljanje otpadom i tamo proizvoditi struju i toplotnu energiju, njih pet je ušlo u uži izbor. Kako navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, odabrane firme učestvovaće u drugom krugu tendera koji se organizuje u maju, a cilj je da se odabere jedno preduzeće.

Posle odabira kompanije, planirano je da se do kraja sledeće godine dobiju sve potrebne dozvole za gradnju, kako bi pomenuto postrojenje bilo završeno i pušteno u rad do kraja 2019. godine.

- U postrojenju koje će se izgraditi, od otpada će se proizvoditi električna energija i toplotna koja će se uključiti u sistem daljinskog grejanja - objašnjavaju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Nadležni ističu da će svaki otpad koji može da se preradi biti i iskorišćen ponovo. Tako će biorazgradivi u koji spada i kuhinjski biti pretvaran u kompost, vrstu đubriva.

- Postojeća deponija biće sanirana i na njenom prostoru odlagaće se inertni otpad koji ne šteti okolini, kao što je pepeo - dodaju iz ovog sekretarijata i napominju da im je cilj da projekat za deponiju u Vinči bude što jeftiniji.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije