Preventiva je pola zdravlja

Z. RADOVIĆ

15. 07. 2011. u 21:25

Blagovremeni sistematski pregledi imaju izuzetno važnu ulogu za rano otkrivanje bolesti. Za mlađe od 35 godina kontrola jednom u pet leta, a za starije svake druge godine

PREVENTIVA je najbolji način da se poboljša zdravstveno stanje nacije, pa su zbog toga veoma važni sistematski pregledi. Lekari upozoravaju da se većina bolesti mogu izlečiti, pa čak i preduprediti ukoliko se otkriju na vreme. Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Nevenka Dimitrijević kaže da sistematski pregledi nisu važni samo sa decu, već za sve građane, bez obzira na uzrast. Ona podseća da je osnovna delatnost izabranog lekara preventiva.

- Zakonom je propisano da mlađi od 35 godina odlaze na preglede jednom u pet godina, dok bi oni koji imaju do 65. godina trebalo da se jave doktoru svake druge godine - objašnjava dr Dimitrijević. - Posle 65. rođendana predviđeno je da se pregledaju najmanje jednom godišnje. To je apsurd, jer stariji i inače vode računa o zdravlju i često posećuju lekare, dok mladi nemaju tu naviku.

Naša sagovornica napominje da roditelji vode računa o zdravlju dece i da nikad ne propuštaju njihove sistematske preglede, dok za svoje zdravlje ne brinu.

- Mlade ne treba pustiti pet godina bez sistematskog pregleda - smatra dr Dimitrijević. - Mnogi ne znaju da bi već u 31. godini trebalo da prime prvu vakcinu protiv tetanusa, koja se dobija svakih deset godina. Kada je dobije čovek je zaštićen celog života, a ako je ne primi na vreme, a ubode se ili poseče, njegovo lečenje je mnogo skuplje, nego da je regularno dobio zaštitu.

Osim kompletnog uvida u zdravstveno stanje i laboratorijskih analiza, na sistematskom se radi i EKG. Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije napominje da su sistematski važni i zbog toga što podrazumevaju ciljane preglede. Osobama starijim od 50 godina obavezno radi skrining debelog creva i proverava se mogućnost nastanka karcinoma. Posle 45. godine za muškarce je obavezan i skrining prostate.

BEZ "ALARMA"

- MI nemamo "alarm" koji bi nas podsetio ko u određenom trenutku puni 31 godinu, da bismo ga pozvali da primi tetanus - objašanjava dr Dimitrijević. - To je prepušteno slučaju, pa ako pacijent želi on dođe. Neki i ne znaju da bi trebalo da se jave lekaru. Odrasli se neodgovorno ponašaju i ne shvataju koliko je važna preventiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ivan Rostas

16.07.2011. 22:13

Ok, otkriju kancer u ranoj fazi i zakazes pregled i lecenje. I kada dodjes na red ( za nekih 6 meseci) tada vec bude kasno. I sta onda?

Jovana B.

17.07.2011. 18:47

Sve je to u redu, nije dovoljno imati uput za dijagnostiku. Dijagnostika po domovima zdravlja traje po nekoliko meseci. I ako se nesto otkrije, pacijent se upucuje dalje u neki klinicki centar. E, tu je cela zavrzlama. Meni je ceo dijagnosticki proces trajao od februara do juna, a za Klinicki centar sa svim nalazima, zakazano je tek za oktobar mesec. Ne treba kriviti pacijente i govoriti kako su nemarni. Vodimo mi racuna,ali mnogo toga u nasem zdravstvu nije dostupno u pravo vreme.