Zarada sa deponije

B. G. PETROVIĆ

09. 03. 2006. u 18:43

Зарада са депоније
Reciklažno dvorište "Gradske čistoće" mesečno otkupi oko 500 tona otpada. Umesto da bace u smeće, prodavanjem otpada, za mesec dana Beograđanima može da ostane i više od milion evra
VEĆ nekoliko nedelja u reciklažnom dvorištu preduzeća "Gradska čistoća" osim papira, plastike i PET ambalaže prikupljaju se i limenke. Tokom februara u "dvorištu" u Višnjićevoj ulici 55 otkupljeno je 450 kilograma aluminijumskih konzervi, 250 tona papira, 262 tone metala, dve tone čvrste, četiri meke plastike i 700 kilograma PET boca. Tako su Beograđani umesto da bace u smeće, prodavanjem otpada, za mesec dana zaradili oko milion dinara.
Upravnica pogona "Otpad" Gordana Lemajić kaže da su Beograđani iz godine u godinu sve više svesni da papir, plastika i metal nisu smeće, već novac. Svakog meseca u hangare u Višnjićevoj ulici stigne oko 300 tona papira, a u januaru je prikupljeno čak četiri i po tone plastičnih flaša.
- Nudimo građanima da u zamene dva kilograma papira za kesu za smeće za domaćinstvo - kaže Gordana Lemajić. - Ovo je jedino reciklažno dvorište u Srbiji, a mislim da će Beograđani više da donose otpad kada bude otvoreno još reciklažmnih dvorišta u bližim delovima grada.
U ogromnim halama papir se skuplja, balira i pakuje. Odatle se prodaje drugim preduzećima koja se bave reciklažom. Najčešće fabrici "Umka". Pošto je odnedavno otvorena firma za reciklažu aluminijumskih limenki na Pančevačkom putu "Riken", "Gradska Čistoća" otkupljuje od građana i ove sirovine. Osim u reciklažnom dvorištu otpad se otkupljuje i na pijacama na Banovom brdu, Bajlonijevoj, Cvetkovoj i Slavujev venac, na kojima se skupi po tona papira dnevno.
- Ovde naši radnici dovoze svake prve subote u mesecu kabasto smeće, kao i školjke starih automobila po prijavama inspektora. Otkupljujemo i limovinu - objašnjava Lemajić. - Da bi priča o selkciji otpada i iskorišćavanji sirovina još više zaživela uskoro će po gradu biti postavljeno 1.000 žičanih kontejnera za smeštaj isključivo PET ambalaže. Imamo čak i pripremljene specijalne kontejnere za medicinski otpad koje će bolnice moći da iznajme. Sarađujemo sa školama kojima poklanjamo specijalna zvona za limenke. Mališanima je to najzanimljivije, a najvažnije i jeste početi edukaciju od dece.

KORPE ZA ŠUT
IZ preduzeća gradska "Čistoća" poručuju da se sav građevinski otpad odlaže u korpe koje se mogu poručiti na brojeve telefona: 2758-090 i 782-132, a njihovo postavljanje i odnošenje šuta košta 3.200 dinara. Već nekoliko meseci ekološke patrole obilaze gradilišta i opominju vlasnike da bi trebalo da uklone šut. U "Čistoći" tvrde da se stanje dosta popravilo i da je samo prošlog meseca otkupljeno 120 korpi za šut.


TABELA

OTPAD               CENA OTKUPA (po kilogramu)

PAPIR               3 dinara

LIMENKE           58 dinara

PET BOCE          8 dinara

MEKA PLASTIKA          3 dinara

TVRDA PLASTIKA          5 dinara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

swish

09.03.2006. 22:13

Manje optpada na deponijama vise novca i vise cistoce .Riciklaza riciklaza nesto sto u evropi vec odavno rade.Samo napred!

zoran maksimovic

11.03.2007. 02:13

reciklaza mora da se uvede sto pre ali gragani moraju da imaju podrsku od drzave jer sirovine koje se upotrebljavaju za proizvodnju-PET-ALUMINIUM-STAKLO moraju da se oporezuju kao na zapadu od 3% do5% tako da te pare idu u investicioni fond skim drzava i opstine raspolazu za skupljanje raznih materiala,kao sto je navedeno u gornjem tekstu vise kosta skupljanje nego prodajna cena.A tako isto firme koje koriste tu ambalazu ,pivare coca cola,knjaz milos i tako dalje moraju da se vise zaloze i uloze da se njihove flase sklone sa ulica,reka iparkova sirom srbije oni imaju moralnu obavezu da pomognu nije u pitanju samo napuni flasu prodaj zaradi a za kontejner sta me briga.