SRBIN U BORBI ZA TROFEJ: Povratak svetskog šampiona u portugalski fudbal

O. M.

09. 08. 2023. u 10:13 >> 10:13

FUDBALSKU sezonu u Portugalu tradicionalno otvara utakmica za trofej u Superkupu u kojoj se sastaju šampion i osvajač nacionalnog kupa iz prethodne sezone. Ove srede za prestižni trofej boriće se dva najtrofejnija portugalska kluba - Benfika kao osvajač Lige Portugala i Porto kao pobednik domaćeg kupa.

СРБИН У БОРБИ ЗА ТРОФЕЈ: Повратак светског шампиона у португалски фудбал

FOTO: Tanjug/AP

Utakmica se igra od 21.45 po našem vremenu na Gradskom stadionu u Aveiru, kome će ovo biti rekordni 13. put da ugosti finaliste Superkupa.

Rekorder takmičenja je Porto sa čak 23 Superkupa u svojim vitrinama, Sporting je drugi na večitoj listi sa devet i Benfika će ove srede imati priliku da se izjednači sa gradskim rivalom pošto je do sada osam puta osvaja Superkup. Ovaj trofej u svojim vitrinama imaju još samo Boavista (tri) i Vitorija Gimaraeš (jednu).

Benfika je titulu šampiona, 38. u istoriji, osvojila sa 87 bodova, dva više od Porta, koji je u finalu kupa sa 2:0 savladao Bragu. Borba za titulu naizgled je bila neizvesna, ali Benfika je još u četvrtom kolu preuzela lidersku poziciju i nije je ispuštala do kraja šampionata. Time su "orlovi" prekinuli četvorogodišnji "post", koji je bio izjednačen treći najduži niz ovog kluba bez titule u istoriji portugalske lige.

Izabranici Rodžera Šmita ostvarili su 28 pobeda, tri remija i tri poraza tokom sezone u kojoj su blistali i na međunarodnoj sceni gde su stigli do četvrtfinala Lige šampiona, gde ih je zaustavio potonji finalista Inter iz Milana.

Benfika je prošle sezone blistala na svom "Stadionu svetlosti" gde je ostvarila 15 pobeda na 17 utakmica, uz po jedan nerešen i poraz, koji im je naneo upravo Porto.

"Zmajevi" su i pored te pobede u 27. kolu i činjenice da su u poslednjih 10 kola nadoknadili šest bodova morali najvećem rivalu da prepuste titulu osvojenu prethodne sezone, ali su ipak uspeli da stave ruke na dva pehara. Pored Kupa Portugala osvojili su i ovaj trofej koji danas brane, pošto su u prošlogodišnjem Superkupu savladali senzacionalnog finalistu Kupa 2022. godine, Tondelu.

U sastavu Portugala očekuje se reprezentativac Srbije Marko Grujić, dok će zanimljivo biti videti povratnika u redove Benfike Anhela di Mariju. Svetski šampion vratio se na "Luž" posle 13 godina igranja u Real Madridu, Mančester junajtedu, Pari sen Žermenu i Juventusu i pridružio se kolegi iz reprezentacije Nikolasu Otamendiju koji će mu biti kapiten.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG&3+ (kvota 2,40)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)