NEKADAŠNJI VELIKANI U DERBIJU ZAČELJA: Everton traži bodove spasa u Notingemu

O. M.

05. 03. 2023. u 08:17

EVERTON gostuje Forestu u 26. kolu engleske Premijer lige.

НЕКАДАШЊИ ВЕЛИКАНИ У ДЕРБИЈУ ЗАЧЕЉА: Евертон тражи бодове спаса у Нотингему

FOTO: EPA

Susret nekadašnjih evropskih velikana danas je samo derbi začelja najjače lige na svetu. Everton je 18. na tabeli sa bodom zaostatka za trenutno bezbednim Lidsom, dok je Notingem u nešto boljoj poziciji. "Šumari" su 13. sa četiri boda više od današnjeg rivala, ali i utakmicom manje.

Forest u meč ulazi obeshrabren ponižavajućim porazom 4:0 od Vest hema, kome su ta tri boda omogućila da izađe iz "crvene zone". Ništa bolje nije prošao ni Everton koji je primio četiri komada od Arsenala.

Ipak, za razliku od "karamela" koje u gostima ne znaju za pobedu već deset utakmica, Notingem kod kuće igra vrlo dobro. Zabeležili su samo jedan poraz u poslednjih 11 mečeva na Siti graundu i to u Liga kupu od kasnijeg osvajača Mančester junajteda (0:3) koji je u odličnoj formi, dok su sa Sitijem igrali nerešeno (1:1), a pobeđivali Totenhem i još jednog konkurenta uborbi za opstanak, Lids.

Kada se računa samo Premijer liga, četa Stiva Kupera neporažena je na osam poslednjih mečeva, što je trenutno druga najduža serija posle one u kojoj je pomenuti Mančester junajted (11).

Everton je jedan od osnivača stare Prve divizije koja je do osnivanja Premijer lige bila najviši razred engleske fudbalske piramide. Za sve vreme od prvog šampionata Engleske do danas "karamele" su samo četiri sezone provele van elitnog ranga, a ispadali su dva puta - 1931, nakon čega su se odmah vratili, i 1951, tada su proveli tri sezone u tadašnjoj Drugoj diviziji.

Najveći problemi ovog tima su nedostatak kvalitetnih napadača i očajna izdanja na gostovanjima. Računajući i prošlu sezonu, u kojoj je za dlaku izbegnuto ispadanje, Everton je zabeležio samo tri pobede na 31 gostovanju, plus osam nerešenih i čak 20 poraza.

 
Od oktobra prošle godine, tim je postigao samo dva gola van Gudisona, jedan u iznenađujućem remiju sa Mančester sitijem i jedan u debaklu protiv Bornmuta (1:4).

Lista povređenih igrača Notingem foresta pred ovaj derbi je zapanjujuća. Čak na desetoricu neće moći da računa Stiv Kuper, a najsvežiji među njima je Serž Orijer. Everton nema novih "bolesnika" osim od ranije povređenih Androsa Taunzenda i Dominika Kalvert-Luina.

U prvom delu sezone bilo je 1:1. Poveo je Forest golom Brenana Džonsona, a izjednačenje je doneo Grej na asistenciju golmana Pikforda u 88. minutu.

Prošle godine nisu igrali u Notingemu jer je Forest novajlija u ligi. Poslednji susret na Siti graundu imali su 1999, kada je Forest ispao iz elite i bilo je 2:0 za Everton.

NAŠ PREDLOG: 1 (2,65)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

Rat u Ukrajini doveo je do toga da se Rusija, kada je o sportu reč, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom "okrene sebi", jer na međunarodna takmičenja njeni sportisti uglavnom ne mogu zbog uvedenih sankcija. A to "okretanje sebi" predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je da podseti svoje sunarodnike na važnost bavljenja sportom čak i kada nisu profesionalci. A iskoristio je i da nešto naredi - izvršnoj vlasti, koja je u Rusiji potčinjena predsedniku, jer tamo vlada predsednički sistem.

22. 04. 2024. u 16:13

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba