DA LI SE FUDBAL VRAĆA KUĆI? Engleska kreće u pohod na "boginju"

TIP redakcija

21. 11. 2022. u 10:51 >> 10:52

"GORDI ALBION" je jedan od favorita.

ДА ЛИ СЕ ФУДБАЛ ВРАЋА КУЋИ? Енглеска креће у поход на богињу

FOTO: AP

Fudbalska reprezentacija Engleske jedan je od favorita za osvajanje Svetskog prvenstva. "Gordi Albion" je najvrednija selekcija na Mundijalu, ali od 1966. godine ne znaju za uspeh. Četa Gereta Sautgejta u prvom kolu grupe "B" sastaće se sa Iranom od 14 časova na stadionu "Kalifa".

Spisak Engleske je očekivan, međutim, ono što prvo upada u oči jeste Džejms Medison koji je konačno dobio toliko očekivani, zasluženi poziv. Dugo je Sautgejt ignorisao vezistu Lestera, držao ga na debitantskom nastupu iz novembra 2019. godine, ali na pritisak nacije i pre svega formu 25-godišnjeg veziste ovog puta nije ostao imun. Gledano isključivo statistički, Medison je u proteklih godinu i kusur dana bio najbolji engleski vezista. Od starta prošle sezone direktno je učestvovao u postizanju više premijerligaških golova od bilo kojeg drugog engleskog veziste (18 golova, 12 asistencija)…

Od igrača koji su bili pod znakom pitanja zbog povreda "preživeli su" i Kajl Voker i Kalvin Filips. Ris Džejms i Ben Čilvel pak nisu, poznato je već neko vreme da su definitivno otpali, što je otvorilo dodatna dva mesta u defanzivi. I mada Sautgejt ni ranije nije računao preterano na njega, na osnovu svega prikazanog od prelaska u Milan Fikajo Tomori je prema mišljenju mnogih trebalo da se nađe među putnicima, posebno u situaciji kada nijedan od engleskih štopera nije u bog zna kakvoj formi. Kao da ga je Sautgejt precrtao samo na osnovu dvomeča sa Čelsijem u Ligi šampiona…

Od onih koji su poziv bez ikakve sumnje zaradili je Ben Vajt. Igra fantastično od starta sezone, i to ne na svojoj prirodnoj poziciji štopera, već kao desni bek, te će dobro doći Sautgejtu zbog polivalentnosti. U isti koš sa Vajtom ide i trio Kiran Tripije, Nik Poup, Kalum Vilson, na čiji račun idu ogromne zasluge za Njukaslovo visoko treće mesto posle 14 odigranih utakmica. Vilson, doduše, za razliku od druge dvojice nije imao sigurno mesto, jer Ajvan Toni je sa osam golova istakao ozbiljnu kandidaturu za odlazak u Katar, ali se Sautgejt odlučio za četiri godine starijeg napadača kojeg nije bilo u protokolu na samo jednoj od šest utakmica Lige nacija ove godine. U opticaju je bio još Tami Ejbraham koji zbog mršavog učinka na startu sezone nije ni mogao preterano da se nada pozivu.

Iz istog razloga na spisku nema ni Džejmsa Vord Prauza u veznom redu, Džeroda Bouvena i Džejdona Sanča na krilu, Džoa Gomeza u odbrani...

Što se Irana tiče Aliriza Jahanbakš, Serdar Azmun i fantastični Mehdi Taremi već su stekli ime u Evropi i nesumnjivi su lideri azijske reprezentacije pred početak Mundijala u Kataru.

Jahanbakš nastupa za Fejenord a svojevremeno je bio najbolji strelac u Erediviziji kada je igrao za AZ Alkmar. Azmun, iranski Mesi, kako mu je nadimak, stigao je na Mundijal povređen ali se selektor Keiroš nada da će moći da pomogne saigračima na Mundijalu.

Mehdi Taremi je možda i najbolji igrač Porta ove sezone. Snažni napadač je maestralan. Do pauze zbog Svetskog prvenstva odigrao je 19 mečeva a na njima je upisao 13 golova i 8 asistencija.

Engleska je favorit i tu nema dileme. Sve sem trijumfa "Gordog Albiona" predstavljaće iznenađenje.

NAŠ TIP: 1&0-3 (kvota 1,75) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)