"CRVENA FURIJA" NA TURISTIČKOM PUTOVANJU: Fudbalski "liliputanci" poslednja provera za Španiju pred Mundijal

TIP redakcija

17. 11. 2022. u 08:56

LUIS Enrike je odlučio da drastično podmladi selekciju sa Pirineja.

ЦРВЕНА ФУРИЈА НА ТУРИСТИЧКОМ ПУТОВАЊУ: Фудбалски лилипутанци последња провера за Шпанију пред Мундијал

FOTO: AP/Tanjug

Reprezentacija Jordana odigraće jedan od najvećih mečeva u svojoj istoriji večeras od 17 časova na "Internacionalnom stadionu" u Amanu. Protivnik je Španija kojoj će ovo biti poslednja provera pred Svetsko prvenstvo koje počinje u nedelju. "Crvena furija" nalazi se u grupi "E" sa Nemačkom, Kostarikom i Japanom.

Jordan je "liliputanac" u svetu fudbala i tu nema dilema. Trenutno su na 84. mestu FIFA rang-liste, najuspešniji su bili 2004. godine kada su se u jednom trenutku nalazili na visokoj 37. poziciji. Najveći uspeh selekcije koju sa klupe predvodi Iračanin Adnad Hamad je četvrtfinale Azijskog kupa u dva navrata - 2004. i 2011. godine. Najpoznatiji igrač ove države, a samim tim i nacionalnog tima je Musa al Tamari koji nastupa za belgijski Leuven.

Umeo je Luis Enrike da iznenadi i kombinuje, ali uoči puta za Katar ostao je veran principima da se uglavnom osloni na proverene snage. Selektor Španije objavio je spisak od 26 fudbalera na koje računa za Svetsko prvenstvo i mahom su u pitanju igrači koji su izneli teret u kvalifikacijama i bili tu na prethodnim spiskovima, sa pokojim sastojkom.

Enrike je nastavio proces podmlađivanje selekcije, što se najbolje vidi po izboru napadača. Odlučio je da na Mundijal povede Alvara Moratu koji sa 30 godina izgleda kao "tata" ostatku navalnog reda, koji čine dečica, poput Ansua Fatija, Ferana Toresa, Nika Vilijamsa, ali i Jeremija Pina.

Možda se malim iznenađenjem mogu smatrati poslednja dvojica, ali kad se zna da je krilni napadač Atletik Bilbaa jedno od otkrovenja sezone i da je pozvan za septembarski ciklus utakmica u Ligi nacija, kao i da je Pino u prošloj sezoni zablistao u dresu Viljareala, jasno je zašto su se našli pod zastavom.

U odnosu na neke ranije spiskove nema Markosa Alonsa iz Barselone, mada Luis Enrike nije želeo da rizikuje sa njim zbog problematične istorije i nepoverenja španske javnosti. Nadali su se pozivu Injigo Martinez (Atletik Bilbao) i Dijego Ljorente (Lids), međutim, nije bilo realno da se nađu u kombinaciji. Prednost je dobio Ugo Giljamon, mladi fudbaler Valensije koga selektor koristi kao štopera, iako ga Đenaro Gatuzo koristi na sredini terena, a dobro je odigrao odlučujuću utakmicu u Portugalu kad je Španija izborila plasman na završni turnir Lige nacija. Pozvan je i njegov saigrač Hose Gaja kako bi bio alternativa Đordiju Albi na poziciji desnog beka.

Možda su neki očekivali Tijaga Alkantaru, ali vezista Liverpula od Prvenstva Evrope nije dobijao pozive. Na tom delu terena selektor se odlučio za proverene snage i iznenađenja nije bilo.

Uprkos činjenici da je Španija gost, da će tribine stadionu u Amanu biti pune, jasno je ko je favorit na meču koji počinje u 17 časova.

NAŠ TIP: 2&3+ (kvota 1,45)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)