OSVETA ILI NASTAVAK DOMINACIJE: Real i Liverpul u Parizu biju bitku za trofej u Ligi šampiona

Novosti online

28. 05. 2022. u 11:09 >> 23:25

AKO ćemo gledati celokupnu sezonu ova dva tima i rezultate postignute u njoj, onda lopta i te kako nije lagala, i u finalu je uistinu spojila dva najbolja tima na kontinentu.

ОСВЕТА ИЛИ НАСТАВАК ДОМИНАЦИЈЕ: Реал и Ливерпул у Паризу бију битку за трофеј у Лиги шампиона

Foto: Profimedia

Drugi put u poslednjih pet godina će u borbi za "ušati" trofej Lige šampiona prsa o prsa udariti fudbaleri madridskog Reala i Liverpula, a jedina razlika biće poprište antologijskog obračuna za titulu najboljeg tima na Starom kontinentu.

Umesto Olimpijskog stadiona u Kijevu, domaćin spektakularnog finala biće Nacionalni stadion u Parizu (21.00).

Očekuje se da kapacitet od 80.000 sedećih mesta na arhitektonskom zdanju iz 1995. bude popunjen do poslednjeg mesta, pa tako posle dve godine koje je pojela korona vrati puni sjaj najgledanijeg klupskog sportskog događaja na planeti. Prošle godine je tek nešto više od 14.000 srećnika prisustvovalo dvoboju između Čelsija i Mančester sitija odigranom u Portu, dok su godinu ranije, minhenski Bajern i PSŽ u Lisabonu podelili mrtvu tišinu.

Sada očni kapci, kako onih navijača prisutnih u "gradu svetlosti" ili onih zavaljenih u udobne fotelje svog doma, gotovo izvesno neće trepnuti za sat i po (možda i više) trajanja finalnog obračuna. Takav efekat će izazivati čista genijalnost Luke Modrića, ubojiti instikt Karima Benzeme ili supersonična brzina Vinisijusa sa jedne strane i virtuoznost Tijaga Alkantare, zarazna upornost Sadija Manea ili liderstvo Mohameda Salaha sa druge, kao i šahovsko nadmudrivanje dvojice vrhunskih stručnjaka - Jirgena Klopa i Karla Ančelotija, koji se bore za drugu, odnosno četvrtu Ligu šampiona.

- Ako pogledate istoriju klubova, kako se Real Madrid vraćao, rekao bih da su oni favoriti. Ali želim da u takvim stvarima budemo na istom nivou. Želim da u finalu budemo svoji. Ako budemo igrali svoj najbolji fudbal, biće teško protiv nas - istakao je Klop i nastavio:

- Moja glavna briga je da budemo svoji, da budemo sigurni u sebe. Ne znam ko je favorit utakmice. I nije me briga.

Foto: Tanjug/Jan Kruger, Pool via AP

Slavni italijanski stručnjak je na konferenciji za medije istakao da se za svaku utakmicu priprema drugačije, jer je svaka priča za sebe:

- Svaki meč je posebna priča i strategija. Sa moje tačke gledišta, motivacija ne nedostaje. Veoma sam srećan i uživam u ovom periodu. Osećam se relaksirano i pun sam samopouzdanja. Očekujem da ću imati blagu tremu, ali igrači su tu da me uvere u naš kvalititet i daju mi veru u uspeh - rekao je don Karlo, pa dodao:

- Moramo da pristupimo sa ciljem da pokažemo pun potencijal. Ono što smo prikazivali tokom čitave sezone treba da uradimo i sutra. U pitanju je maksimalna timska posvećenost, ali i će individualni kvalitet biti od velikog značaja. Pojedini fudbaleri i dalje treba da se dokazuju i naprave razliku. Liverpul će igrati sa jakim intenzitetom, imaju kvalitet i igraju veoma direktno. Tim koji bude sposoban da pokaže svoj kalitet će na kraju odneti pobedu.

- Imam sjajne uspomene sa finala i mislim da je upravo ono protiv Liverpula kada sam poražen (dok je vodio Milan prim.aut.) bilo upravo ono najbolje. Svašta može da se dogodi u finalu, moramo biti spremni na sve. Imali smo vremena da se pripremimo i uđemo u dobroj formi. Daćemo svoj maksimum, ali to nije dovoljno za pobedu. U fudbalu postoje stvari koje ne mogu da se kontrolišu, ali finale je uvek jedno specijalno iskustvo. Sklapanje tima je prelepa stvar i morate da uživate u tome do sudijskog zvižduka, bez razmišljanja o tome šta bi sve moglo da se desi - zaključio je Ančeloti.

FOTO: AP/Tanjug

Ako ćemo da pogledamo celokupnu sezonu dva tima i rezultate postignute u njoj, onda lopta i te kako nije lagala, i u finalu je uistinu spojila dva najbolja tima na kontinentu. "Redsi" su ovu godinu već učinili istorijskom, pošto su uz osvojene pehare u najmasovnijim takmičenjima (FA kup i Liga kup), za dlaku ostali bez titule u Premijer ligi, koja je otišla u plavi deo Mančestera. Iako momci Jirgena Klopa nisu uspeli da postanu prvi tim koji se okitio kvartetom trofeja, imaju priliku da slavljem u Parizu zaokruže “triplu” krunu i sedmi put se popnu na krov Evrope.

Madriđani su, pak, na sasvim drugi način ostavljali bez daha fudbalske poklonike, još jednom dokazavši da je elitno takmičenje njihov poligon za igranje. Na nadrealne, praktično mistične, neki bi rekli i crnomagijske (u ovom slučaju belomagijske) sile su stigli do šanse da 14. put u istoriji klupske vitrine obogate naslovom prvaka Starog kontinenta i tako dodatno povećaju svoju nedodirljivost u odnosu na konkurenciju. Pred ponorom su se nalazili u dvomečima sa PSŽ i Mančester sitijem iz kojih ih je vadio mađioničar Benzema, strelac 15 golova u takmičenju, da bi se kroz špansko prvenstvo prošetali sa jednom nogom završivši sa 13 bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Barselonu.

Tako oba finalista u prestonicu Francuske stižu okićeni lovorikama na domaćim terenima, puni elana i motiva za trijumf. Ako se pogleda istorija duela dva tima, više razloga za osmeh imaju navijači "kraljevskog kluba" pošto njihovi ljubimci nisu izgubili od tima iz grada Bitlsa od 2009, kada je u grupnoj fazi bilo 4:0 za "redse". Od tada su, zaključno sa kijevskim finalom iz 2018. "los blankosi" slavili u pet duela. Posebno razočaravajući bio je taj u borbi za kontinentalni tron, koji je upamćen po bravurama sada zaboravljenog Gereta Bejla, još više kardinalnim greškama Lorijusa Karijusa na golu Engleza, kao i Salahovoj povredi u uvodnim minutima susreta.

Nadaju se navijači Liverpula da je njihov tim spremio hladnu osvetu za Madriđane, a oni stariji priželjkuju reprizu finala iz sezone 1980/1981, kada su samo nekoliko bulevara dalje od sadašnjeg mesta megdana, na "stadionu Prinčeva" baš protiv Reala pobedom od 1:0 podigli treći “ušati” trofej.

Iako se dom PSŽ za Real pokazao kao baksuzan, stadion na kojem će se odigrati ovogodišnje finale je ostao u idiličnom sećanju za fudbalere u belim dresovima, koji su 2000. na istom mestu ubedljivo potukli Valensiju (3:0) i ugrabili osmu Ligu šampiona.


 

PUT DO FINALA

REAL MADRID

Grupna faza: 1. u grupi (5 pobeda, 1 poraz)

Osmina finala: PSŽ (0:1, 3:1)

Četvrtfinale: Čelsi (3:1, 2:3)

Polufinale: M. siti (3:4, 3:1)

LIVERPUL

Grupna faza: 1. u grupi (svih 6 pobeda)

Osmina finala: Inter (2:0, 0:1)

Četvrtfinale: Benfika (3:1, 3:3)

Polufinale: Viljareal (2:0, 3:2)

BROJ TITULA:

Real Madrid 13: (1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018)

Liverpul 6: (1977, 1978, 1981, 1984, 2005, 2019)

MEĐUSOBNI DUELI U FINALU (1:1)

1980/1981. Liverpul - Real Madrid 1:0

2017/2018. Real Madrid - Liverpul 3:1

ŠPANSKO-ENGLESKA FINALA (4:1)

1980/1981. Liverpul - Real Madrid 1:0

2005/2006. Barselona - Arsenal 2:1

2008/2009. Barselona - M. junajted 2:0

2010/2011. Barselona - M. junajted 3:1

2017/2018. Real Madrid - Liverpul 3:1


 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,65)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade