RADOVI NA TRI PUNKTA U NOVOM SADU: Slabiji pritisak vode od subote

S.BAJIĆ

19. 05. 2021. u 19:07

JKP „Vodovod i kanalizacija“ počelo je sa radovima na tri značajna punkta koji će čitavom sistemu i Novosađanima omogućiti veće količine, brži dovod i bolji kvalitet vode, a zbog tih radova postoji mogućnost slabijeg pritiska u distributivnom sistemu od subote, 22. , do petka, 28. maja.

РАДОВИ НА ТРИ ПУНКТА У НОВОМ САДУ: Слабији притисак воде од суботе

Foto: Arhiva

Najpre se krenulo sa utiskivanjem novih drenova u  reni bunar BHD 6 na Ratnom ostrvu a radovi, koji su neophodni, trajaće narednih šest meseci.

  - Taj bunar poslednji put je saniran 1990. godine.  Utiskivanjem četiri nova drena od prohromskog čelika,  dužine 40 do 50 metara i 290 milimetara prečnika,  značajno se produžava vek trajanja bunara koji će biti održiv od 50 do 100 godina. Važno je da za tih šest meseci radovi neće bitno uticati na vodosnabdevanje, a tako će Novi Sad biti obezbeđen većom količinim sirove vode za naredni period, sa dosadašnjih 60 litara na 90 do 100 litara u sekundi – kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

 U petak, 21. maja, počinju radovimi na održavanju rezervoara u Fabrici vode, što je izuzetno kompleksan posao, jer je neophodno potpuno pražnjenje rezervoara, ispiranje i dezinfekcija a zatim sledi pregled unutrašnjosti i ispravnosti rezervoara pa ponovno punjenje. Reč je redovnom održavanju kako bi se obezbedila sanitarna ispravnost rezervoara pijaće vode.

Foto: JKP „Vodovod i kanalizacija“

 

- Sredinom juna planiramo ugradnju šahta na jednoj od ulaznih cevi u Fabrici vode, koji će omogućiti tehnički jednostavnije i vremenski kraće ispiranje dovodnika sirove vode koja se sa izvorišta doprema preko dva dovodnika. Vremenom se, usled svakodnevne eksploatacije, na unutrašnjosti cevi talože naslage što smanjuje njihov prečnik. To dovodi do otežane distribucije sirove vode, opterećenja sistema za preradu i povećanja potrošnje električne energije. Tokom ovih radova, koji će trajati minimum 48 časova, očekuje se slabiji pritisak- kažu u „vodovodu“.

STABILNIJE VODOSNABDEVANjE                     

RADOVI JKP „Vodovod i kanalizacija“ neophodni su zarad sigurnijeg vodosnabdevanja sa izvorišta a inače su deo planskog unapređenja tehničkog sistema. Na taj način biće obezbeđeno stabilnije vodosnabdevanje cele distributivne vodovodne mreže, veći protok vode kroz dovodnike u pogonu za preradu i visok nivo kvaliteta vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!