PRAŠKA ŠKOLA U BANATU: "Filmski klasici - 55 godina Praške škole" u Zrenjaninu

B.G.

18. 05. 2021. u 12:11

MREŽA od 22 kinoprikazivača Srbije, među kojima je i Kulturni centar u Zrenjaninu, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i Centar Filmom, organizuje ciklus "Filmski klasici -55 godina Praške škole".

ПРАШКА ШКОЛА У БАНАТУ: Филмски класици - 55 година Прашке школе у Зрењанину

Foto: KC Zrenjanin

U okviru ciklusa u tri dana prikazaće se tri ostvarenja, trojce reditelja, koji su pohađali  čuvenu filmsku akademiju, Gorana Paskaljevića "Varljivo leto '68"  u četvrtak, 20. maja, zatim film Srđana Karanovića "Nešto između" u petak,  21. maja i kultno ostvarenje  "Nacionalna klasa" Gorana Markovića  u subotu, 22. maja. Projekcije su u Velikoj sali od 20 časova, a cena ulaznica je 100 dinara.

Pre 55 godina, Srđan Karanović i Goran Marković bili su prvi studenti iz bivše Jugoslavije koji su otišli u Prag da studiraju režiju na čuvenoj praškoj filmskoj akademiji, a nakon njih stigli su i Lordan Zafranović, Rajko Grlić i Goran Paskaljević. Ciklus filmova „Filmski klasici - 55 godina Praške škole" obuhvata po jedan film trojce pomenutih reditelja iz Srbije, koji su sredinom sedmdesetih i kasnije, širom sveta proslavili našu kinematografiju, a izbor je napravljen od njihovih filmova koji su izabrani na listu 100 najboljih srpskih igranih filmova u 20. veku,  koji su digitalno restaurisani.

Istovremeno, obeležava se i 55 godina postojanja i rada Centar filma, koji se prvobitno zvao Servis filmskih radnih zajednica, a 1978. godine prerastao u Centar Film, koji je okupio preko 500 autora i filmskih radnika, koji su svojim radom i stvaralaštvom proizveli više od 140 dugometražnih i 120 kratkih filmova najrazličitijih tema, žanrova i stilova, ostvarili preko 370 učešća na domaćim i međunarodnim filmskih festivalima i osvojili preko 260 značajnih nagrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri